YAZAN: DYT. DENİZ HAZAR

Sağlıklı beslenmeye giden ilk adım taze besinlerle dolu bir buzdolabından geçiyor. Sonbahar ayları sizin için de detoks ayı ise, gelin birlikte buzdolabınızı arındıralım. İşte buzdolabı detoksu hakkında bilmeniz gerekenler.


Buzdolabı detoksu nasıl olmalı?

Buzdolabınızı açtığınızda dikkatinizi ilk neler çekiyor? Sağlıklı sebze ve meyveler mi yoksa abur cubur, yüksek şekerli gıdalar mı? Amacımız sizi sağlıklı beslenmeye yönlendirecek seçenekleri göz önüne sunmak ve sizi sağlıklı beslenmekten alıkoyan sağlıksız gıdalardan arınmak.

Buzdolabı detoksuna acele etmeden ve en az 2 saatinizi ayırarak başlamanızı öneririm. Derin bir buzdolabı detoksu ve temizliğini planlamak için en iyi zaman, “Buzdolabında yiyecek hiçbir şey yok!” dediğiniz an olabilir. Bu dolaptan daha az yiyecek çıkarıp, daha az temizlenecek parça anlamına gelir. Buzdolabınız dolu ise de bu detoksu ötelemenize sebep olmasın, çünkü eminim olun ki, dolu dolabınız detoks ile hafifleyecek!

Tüm gıdaları buzdolabından çıkarın

Buzdolabınızda yer alan tüm besinleri mutfak tezgahının üzerine çıkartarak başlıyoruz. Buzdolabınızın içini tamamen boşaltın. Dolaba geri koyacağınız ve bozulmasını istemediğiniz gıdaları da vakit kaybetmeden buzluğunuza alın.

Buzdolabının içindeki çıkarılabilir bölümleri de çıkartın. Özellikle yumurta rafları, sebzelik ve kapakta yer alan bölmeleri tezgahın üzerine alın.

Etiket okuyun, şeker ve şeker türevi içeriği olan (fruktozlu mısır şurubu) paketli gıdaları gözden çıkarın

Paketli gıdalarınızın tarihlerini ve besin tablosunu kontrol edin. Tarihi geçmiş gıdaları çöpe atın. Renkli paketleri ile albenili atıştırmalıkları, abur cuburları ilgili olan bir arkadaş ya da yakınınıza hediye edin.

Meyveli yoğurt, şekerli içecekler, bitkisel süt, ketçap, mayonez, salata sosları dahil etiketleri kontrol edin. Örneğin, ketçap en az bir çay kaşığı kadar şeker içeriyor ve bu gerçek ile etiketleri incelerken karşılaşacaksınız.

Buzdolabının iç temizliği nasıl yapılır?

Tüm ürünleri çıkarttıktan sonra içinin temizliğine başlayabilirsiniz. Temizlik solüsyonu olarak 2-3 litre suya 2 yemek kaşığı karbonat veya 4 yemek kaşığı sirke ile karışım hazırlayabilirsiniz. Sabun, deterjan ya da çamaşır suyu gibi kimyasalları buzdolabının içini temizlemek için kullanmayın. Bu tip kimyasalların gıdaya bulaş riski vardır, kokularının gıdalar tarafından emilmesi riskli olabilir.

Temizlik solüsyonunuz ile buzdolabının içini ve tüm rafları çıkartarak temizleyebilirsiniz. Buzdolabınıza sinen, sizi rahatsız eden bir koku var ise bir açık kaba Türk kahvesi ya da kahve çekirdeklerini yerleştirerek 1 gece dolapta bekletin. Kahve kötü kokuyu geçirecektir.

Buzdolabının içeriğini geri yerleştirmeden önce içini tekrar temiz, nemli bir bezle silin. Ardından kurulama beziyle kurutabilir veya kapaklarını açık bırakarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Buzdolabına yiyecekleri geri yerleştirmeden önce, tamamen kuruduğundan emin olun.

Buzdolabınızda sizi baştan çıkaranları göz hizanızdan uzağa yerleştirin

Üst raflarda saklanacak göz hizanızda olmasını istediğiniz sağlıklı gıdalara, peynir, yoğurt, önceki günden kalan bozulmaması için bitirmesini istediğiniz yiyeceklere ayırın.

İkinci maddede tanımladığımız ancak sizin gözden çıkaramadığınız baştan çıkarıcıları (çikolata, dondurma vb. gibi) en geriye, göz hizanızdan uzağa yerleştirin.

Sağlıklı seçenekler her zaman ilk gördükleriniz olsun

Sağlıklı atıştırmalıkları buzdolabının önüne koyduğunuzdan emin olun. Canınız atıştırmalık istediğinde, önce yemesi kolay yiyecekler görüyorsanız, onları yeme olasılığınız daha yüksektir. Örneğin, buzluğunuzda dondurulmuş sebzeler ya da buzdolabınızda taze meyveler, yoğurt, kefir vb. gibi gıdalar varsa bu besinleri göz önüne yerleştirin. Hatta yanınıza alıp çıkabileceğiniz, meyve yoğurt gibi seçenekler en önde bulunsun.

Et ürünlerini alt raflara yerleştirin

Çiğ et ürünlerinin, gıdalara kontaminasyonu tehlikelidir. Özellikle çiğ eti dondurucudan alıp, buzdolabında çözdürürken altına bir kap yerleştirerek alt raflarda saklayın, hiçbir gıdaya bulaş riski olmadığından emin olun.

Meyve ve sebzelerin daha uzun süre saklanması için ne yapmalısınız?

En çok gıda israfının yaşandığı bölüm, meyve ve sebzeler olabilir o nedenle bu bölüme daha uzun yer vermek istedim. Öncelikle buzdolabı çekmecelerinizin ısı ve nem ayarını kontrol ederek başlayalım.

Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Tazeliklerini koruyabilmek için ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın. Meyveler ve sebzeler kuru ortamları sever, nemi sevmezler. Bu nedenle meyve ve sebzeleri koyduğunuz sepetin tabanına kâğıt peçete yerleştirin. Peçete fazla nemi emerek çürümelerini engeller.

Çekmecelerin nem ayarlarını yapabiliyor musunuz kontrol edin. Nem ayarı ile de dayanıklılık sürelerini artırabilirsiniz. Kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, limon, yeşil fasulye, yeşil otlar, biber ya da çilek için yüksek nem idealdir. Az nem severler ise elma, incir, kavun, şeftali, muz, kayısı, kivi gibi hemen bozulabilen meyvelerdir.

Meyve ve sebzelerini buzdolabına yerleştirmeden önce sakın yıkamayın. Yıkamak, tazeliklerini daha çabuk kaybetmelerine, küflenmeye ve çürümeye karşı doğal savunmalarının zayıflamasına neden olur. Çürüyen bir meyve ya da sebze ürettiği etilen gazı sebebiyle diğer meyve ve sebzelerin de bozulmasına sebep olur. Çürüyen gıdaları hemen uzaklaştırın. Meyve ve sebzelerin nasıl saklanması gerektiğine dair spesifik önerilerim ise şunlar:

  • Avokado, muz, elma, armut, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveleri buzdolabını dışında mutfak tezgahında olgunlaştırabilirsiniz.
  • Salatalık ve patlıcan soğuğu sevmez, bu yüzden birkaç gün içinde tüketecekseniz dışarıda saklayabilirsiniz.
  • Havucu bir kağıt havluya sararak ya da su dolu bir kaba dizerek daha uzun süre taze saklayabilirsiniz.
  • Limon ve narenciye ürünlerini buzdolabında saklayın. Oda ısısında saklamak hem saklama ömürlerini daha kısaltır, hem de vitamin kaybını artırır.
  • Nane, fesleğen, kişniş gibi  narin yapraklı otları buzdolabında içinde az su olan bir bardağa çiçek gibi yerleştirerek saklayın ve kullanmadan hemen önce yıkayın.
  • Mantarları saklamak için en uygun yer, kese kağıdı içinde meyve ve sebze çekmecesine yerleştirmek.
  • Soğan ve patatesi mutfağın güneş almayan bir köşesinde saklayın. Yan yana durmamalarını dikkat edin, çünkü soğan patatesin bozulmasını sebep olur.

Buzdolabınızı sağlıklı besinler ile doldurarak, besinlerin tazeliğini uzun süre koruyacağınız sağlıklı günler dilerim.



Dyt. Deniz Hazar

1982 yılında, İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İşletme-İktisat alanında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı. Pazarlama ve iletişim alanında Türkiye ve yurtdışındaki kurumsal firmalarda çalıştı. Yurtdışında çalışırken ilgi alanı olan mesleği yapmaya karar vererek, ikinci üniversite eğitimini Haliç Üniversite’si Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Diyetisyen olarak tamamladı. Bugün kurucusu olduğu Healthy Bites Co.’da...



BLOOM SHOP