“Yağmur Adam” filminden bildiğimiz Savant Sendromu nedir, sizler için araştırdık!


Doktor: Raymond, otistik ne demek biliyor musun?

Raymond Babbitt: Evet.

Doktor: Bu kelimeyi biliyorsun, öyle mi?

Raymond Babbitt: Evet.

Doktor: Sence sen otistik misin?

Raymond Babbitt: Sanmıyorum. Yok, hayır. Kesinlikle değilim. 

1988 yapımı “Yağmur Adam” filminden, En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülüne layık görülen Dustin Hoffman’ın hayat verdiği Raymond Babbitt karakterini çoğunuz hatırlayacaktır. En etkileyici filmler arasına giren yapımın ardından dünya üzerinde oldukça nadir görülen Savant Sendromu ile yakından tanışma fırsatını yakalamış olduk.

Savant Sendromu nedir?

Beynin belirli bölgelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan savant sendromu; zorlu bir rahatsızlık olmasının yanı sıra ileri zeka fonksiyonlarıyla herkesi hayrete düşüren ve kendisine hayran bıraktıran pek çok davranış biçimini ortaya koyuyor.

Ayakkabı bağlama ya da gömlek ilikleme gibi konularda güçlük yaşatan ama bir kitabın aynı anda sağ sayfasını sağ gözle sol sayfasını sol gözle okuyabilmeyi sağlayan, tüm telefon rehberini, önemli tarihleri, plakaları ve şehir sokaklarını ezberleten bu sendrom elbette ki yalnızca “Yağmur Adam” filminin senaryosundan ibaret değil.

Gerçek hayatta şaşırtıcı zeka ve hafıza fonksiyonlarına sahip “Yağmur Adamlar” var. Peki bu adamlar kim?

Savant Sendromu olan ünlüler

1.Kim Peek (1951-2009)

Beyinciği tam gelişmeyen ve iki beyin lobunu birbirine bağlayan sinir ağı corpus callosum yapısı bulunmayan Kim Peek, 4 yaşına kadar konuşmamıştı ve pek çok alanda da kendisinden beklenilenleri yerine getiremiyordu. Ancak bir otizm hastası değildi. Okuduklarının yüzde 98’ini hatırlıyor, vaktinin neredeyse hepsini babasının kütüphanesinde geçiriyor ve herhangi bir kitabın herhangi bir sayfasını gösterdiğinizde onu size ezbere anlatabiliyordu.

“Yağmur Adam” filmine ilham veren Kim Peek, ileri düzeyde hafıza yeteneğine sahip özel bir insan olarak tarihe geçmiştir.

2.Tom Wiggins (1849-1908)

Kör Tom olarak da bilinen Tom Wiggins 19. yüzyılın en önemli piyanistleri arasında yerini aldı. Çocukluğundan itibaren çevresinde duyduğu sesleri muazzam bir şekilde taklit etmeyi başaran Wiggins, piyanoyla tanışarak müzik alanında harikalar yaratmaya başladı. Savant teriminin keşfinden önce ölmüş olduğu için, ölümünün ardından “müzikal dahi ve otistik savant” olarak anılarak müzik dünyasında Afro Amerikan bir savant olarak gönüllere taht kurdu.

3.Temple Grandin (1947-)

Colorado State Üniversitesi’nde hayvan bilimi alanında profesör doktor olan Temple Grandin’e 2 yaşında beyin hasarı teşhisi konmuştu. Hayatını eğitmenliğe, otizmi keşfetmeye ve bizzat deneyimlediği durumları başkalarına anlatarak ışık tutmaya adadı. Yaptığı televizyon programları, katıldığı konferanslar ve bilimsel çalışmalarla adından sık sık bahsettirmeye devam etmektedir.

İlginizi çekebilir!



Yağmur Baki

1994 yılında doğan Yağmur, Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Erasmus kapsamında Barselona Üniversitesi’nde Filoloji dersleri aldı. Mezuniyetinin ardından basılı yayınlarda editör ve içerik yazarı olarak çalıştı. Aynı zamanda yayınevi bünyesinde dünya edebiyatı kapsamındaki edebiyat, felsefe ve tarih kitaplarını yayına hazırladı. Şu anda Live To Bloom’da editör...



BLOOM SHOP