Günlerdir hepimizin içinde bulunduğu sosyal izolasyon halinde kimimiz ailemizden kimimiz arkadaşlarımızdan uzakta değişken bir psikolojiyle kendimizi daha iyi hissetmenin yollarını arıyoruz. Hepimizin bu sürece alışma yöntemi farklı olsa bile duygularımız aşağı yukarı aynı. Özellikle tek yaşayanlar başta olmak üzere, birçoğumuz kendimizi yalnız ve iletişimsiz hissediyoruz. Sosyal izolasyonda yalnızlık hissi ile baş etmenizi kolaylaştıracak ipuçlarını sizler için sıraladık.

İlginizi çekebilir: İlham Veren Kadınlarla Sosyal İzolasyon Günlükleri: Ceren Ceylan Ertaç & Arzu Özev

Neden yalnız hissederiz?

Bizim bulunduğumuz durumda yalnızlık hissi çevresel bir etkenden kaynaklanıyor olsa da bazılarımız için birden fazla faktörle bir araya gelerek daha yoğun bir boyuta ulaşıyor. Yalnız hissetmemize neden olan etkenler:

Genetik miras

Nörolog John Cacioppo, yalnızlık hissinin yüzde 5 oranında bize genlerimizden miras kaldığını söylüyor. Ama bu faktörün, yalnız hissetmemizin ana sebebi değil yalnızca diğer koşullarla birleştiğinde önemli bir tetikleyici olabileceğini de belirtiyor.

Çevre

Koronavirüs salgını nedeniyle izole olmuş bir şekilde yaşarken yalnız hissetmemizin temeli çevresel faktörlere dayanıyor. Sosyal etkinliklerimizden, temastan, açık alanlardan uzak kaldığımız bu dönemde kendimizi dünyadan soyutlanmış gibi hissedebiliyoruz.

Yaşanan olaylar

Yaşanan büyük bir travma, acı veren hayat koşulları, aileyle sağlıksız ilişkiler gibi birçok gelişme psikolojimizi etkileyerek kendimizi yalnız hissetmemize neden oluyor.

Düşünceler ve davranışlar

Kişinin kendini ve çevresini algılama şekli negatif bakış açılarıyla temellendiğinde yalnızlık, içe kapanık olma hali ve tükenmişlik gibi durumlar gözlemlenebiliyor.

Güncel koşullardan bağımsız olarak kendinizi bir süredir yalnız hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda yalnızlık hissinin temelinde ne olduğunu anlamak ve çözümlemek için bir uzmana başvurmak şart. Fakat yalnızlık hissiniz büyük ölçüde şu anki çevresel koşullardan kaynaklanıyorsa aşağıdaki yöntemlere bir şans tanımanız mümkün. İşte sosyal izolasyonda yalnızlık hissiyle baş etmemizi kolaylaştırabilecek ufak ipuçları!

İlginizi çekebilir: Yalnızlık Korkusu ile Başa Çıkmanın 4 Yöntemi

1. Online komünitenizi oluşturun

Zoom, Skype, Facetime gibi birçok görüntülü arama yöntemiyle sevdiklerinizle online görüşmeler yapabileceğinizi muhtemelen biliyorsunuzdur. Hatta son haftalarda kalabalık grup konuşmaları epey popüler! Kendi arkadaşlarınızla saatleşip kamera başında buluşabileceğiniz gibi çeşitli online etkinliklere de bağlanmayı deneyebilirsiniz. Online görüşmeler elbette gerçek buluşmalarla aynı tadı vermese de özlediğiniz kişilerle bağınızın sıcak kalmasına destek sağlıyor. Aynı zamanda keyifli vakit geçirmeniz için de oldukça yardımcı!

2. Kendinize yatırım yapın

Online görüşmelere rağmen arkadaşlarınızın veya ailenizin fiziksel yokluğu nedeniyle yalnız hissetmeye devam ediyor olabilirsiniz. Elbette onların yerine başka bir şey koymamız ne yazık ki mümkün değil. Ama bu boşluk hissini farklı kavramlarla da doldurmayı deneyebiliriz. Kitaplar, filmler, belgeseller, yeni şarkı ve albüm keşifleri gibi birçok şey bu süreçte hem kendinize yatırım yapmanıza hem de hayatınıza bazı yeni kavramlar katmanıza yardımcı oluyor. Buna, fiziki olarak olmasa da ruhen sosyalleşmek de diyebiliriz!

İlginizi çekebilir: Sosyal İzolasyon Günlerinde Mod Yükselten Film Önerileri

3. Hygge yöntemlerini deneyin

Yumuşacık ve salaş hırkalar, pofidik örtüler ve yastıklar, içine gömülebileceğiniz minderler gibi birçok huzur veren seçenek size kendinizi güvende hissettirmeye yardımcı olabilir. Ross Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü Psikolog Dr. Helgoe, üzerinize biraz ağırlık yapan battaniye veya örtülerin kendinizi korunaklı hissetmenize yardımcı olduğunu ve stres seviyelerini azaltmayı desteklediğini söylüyor.

İlginizi çekebilir: Mutluluğa Açılan Kapı: Hygge

4. Bedeninize ve ruhunuza sevgi gösterin

Fiziksel temas insan ruhunun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Bu temas karşıdan gelebileceği gibi kişinin kendisinden gelerek de mutluluk, huzur, güven gibi duyguların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bilek içlerinize, boynunuza, ayaklarınıza, vücudun çeşitli akupunktur noktalarına masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca meditasyon eğitmenlerinin sıklıkla önerdiği bir yöntem olan kendine şefkat egzersizlerini de deneyebilirsiniz. Bu egzersizler için sağ kolunuzla sol kolunuzu kavrayarak kendinizi sarıp sarmalamanız yeterli. Bedeninize ve ruhunuza hem soyut hem de somut anlamda ilgi göstermeniz daha güçlü hissetmenize yardımcı olabilir.  

İlginizi çekebilir: Akupunktur Tedavisine Başlamanız İçin 5 Neden





BLOOM SHOP