YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: LESSE

Birçok alışkanlığımızı belirli sıralarda, rutinlerde ve döngülerde yaparız. Egzersiz planlarımız, izlediğimiz diziler, kadınların menstrüel döngüleri hep belirli sıralarda; daha yararlı, keyifli, sağlıklı olacak şekilde ilerliyor. Dürtüsel olarak döngülere ve belirli rutinlere çekildiğimiz gibi bedenlerimiz de rotasyonlar halinde çalışıyor. Peki hem fiziksel hem de kültürel bu yatkınlığımızı cilt bakım rutinlerine taşısak? Bu fikri ilk kez TikTok‘ta ortaya atan dermatalog Dr. Whitney Bowe şu anda 3.5 milyar etkileşime sahip bir güzellik terimine sahip: Skin Cycling. Peki skin cycling tam olarak nedir, ne gibi faydaları var ve kimler uygulamalı?


Skin cycling nedir?

İlk defa Tiktok’ta dermatolog Dr. Whitney Bowe tarafından ortaya atılan skin cycling aslında oldukça basit bir güzellik ritüelinden oluşuyor. Cilt bakımında kullanılan popüler etken maddeler 4 günlük döngüler halinde, belirli bir sıraya göre uygulanıyor. Özellikle cildi hassas, akneye yatkın, donuk ve lekelenme problemi yaşayan kişiler için öneriliyor. Nitekim herkes skin cycling’in cildi canlandıran ve yenileyen etkisinden herhangi bir yan etki yaşamadan yararlanabiliyor.

Cilt bakım rutininde halihazırda çeşitli etken maddeleri kullanan kişilerin yanı sıra yeni başlayacak olanlar için de skin cycling en ideal yol oluyor. Birçok etken madde, özellikle retinol, ilk başlandığı zaman yaklaşık 1-2 ay süren bir “Purge” yani kusma dönemine sebep oluyor. Bu dönemde ciltteki problemler; akne, siyah nokta alevlenebiliyor. Çünkü her tür gözenek tıkanıklığı retinol gibi hücre yenileyiciler tarafından cilt üzerine itiliyor. Bu esnada cilde yağını kazandıran sebum üretimi de retinol tarafından yavaşlatılıyor. Bu da aslında cildin kurumasına; kızarıklığa, soyulmaya, hassasiyete daha yatkın olmasına neden oluyor. Kusma döneminde cilde zaman tanımak; kendini yenilemesine, onarmasına izin vermek, büyük önem taşıyor. Skin cycling’de aslında tam olarak cilde bu pencereyi açıyor; bariyerini güçlü tutabilmesini sağlıyor.

Skin cycling’i uygulamanın faydaları

  • Güzellik rutinini skin cycling döngülerine göre ayarlamak etken maddeleri cildin doğal temposuna uydurabilmeyi sağlıyor. Bu da aslında kullanılan ürünlerden alınan verimi artırıyor, potansiyel yan etkilerini ise azaltıyor.
  • Skin cycling özellikle hormonal akne gibi cilt altında yaşanan sorunları çözmekte başarı gösteriyor. Geleneksel tedavi yaklaşımı retinol kullanımı olan hormonal aknede sorun kişinin hemen sonuç elde etmek için aşırı, sık veya yanlış kullanımında yatıyor. Sonucunda cilt bariyeri fazla soyulmaktan hasar alıyor; sebum dengesi bozuluyor, var olan problemler alevleniyor ve cilt hassasiyeti artıyor. Skin cycling uygulandığında ise hormonal akne doğru tedaviyi alırken cilt bariyeri kendini güçlendirecek zamanı da buluyor. Bu da her tür akne oluşumuna katkıda bulunan enflamasyonun azalmasına; cildin gözle görülür şekilde daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.
  • Skin cycling’in bir diğer faydası da çoğu bakım ürünü ile başarılamayan gözenek görünümünün hafifletilmesi. A vitamini türevi olan retinoid cilt yenilenmesini tetikleyerek cilt dokusunun iyileşmesini; akne, siyah ve beyaz nokta, yağlanma, geniş gözenek problemlerinin giderilmesini sağlıyor.

Skin cycling nasıl yapılır?

Skin cycling sadece gece rutinleri için uygulanıyor. Çünkü cildin “yenilenmesi” için kullanılan ve birçoğu fotosensitif yani güneş ışığına duyarlılık gösteren etken maddeler geceleri kullanılabiliyor. Dr. Bowe’ye göre sabahları herkesin uygulayabileceği ideal cilt bakım sırası; yüzü yıkamak, kurulamak, C vitamini serumu ve bir antioksidan kullanmak, nemlendirmek, güneş koruyucusu uygulamak oluyor. Akşamları ise devreye skin cycling giriyor.

4 günlük skin cycling planı

Skin cycling’i hızlı ve mucizevi sonuçlar veren bir cilt bakım küründense sürdürülebilir bir güzellik rutini olarak kabul etmek gerekiyor. Dört günün sonunda ciltte gözle görülür bir iyileşme edinilemezse bile biraz sabırla ve en önemlisi tutarlılıkla arzulanan sonuçlar 1-2 ay içinde alınabiliyor. Nitekim alınan sonuçlar da geçici veya maskeleyici değil uzun süreli ve kalıcı oluyor.

1. Gün: Kimyasal peeling + nemlendirme

Birinci gece cilde “soyucu” bir ürün uygulanıyor. Fiziksel peelingdense cilde mikro-çizikler vermeden daha derin katmanlara inebilen kimyasal peeling ajanları; glikolik, laktik veya salisilik asit kullanılıyor. Dr. Bowe’nin önerisi yıkama jeli gibi geçici bir ürün yerine tonik, serum gibi kalıcı bir ürün uygulamak. Daha sonra cilde sadece iyi bir nemlendirici uygulanıyor.

2. Gün: Retinoid + nemlendirme

İkinci gece yıkama ve kurulamadan sonra cilde retinoid içeren bir ürün uygulanıyor. Bu ürünün ana kaynağı retinol ve vegan alternatifi bakuchiol de olabiliyor. Serum, nemlendirici, yağ bazda bir retinoid bezelye büyüklüğünde tüm cilde uygulandıktan sonra iyi bir nemlendirici takip ediyor.

3. Gün & 4. Gün : Nemlendirme

Üçüncü ve dördüncü gecelerde tek amaç cilde hücresel bir seviyede yenilenmesi, kendini onarması ve iyileşmesi için zaman tanımak oluyor. Bu süreçte cilt bariyerini güçlendiren, onarımı destekleyen, nemlendirici ajanlar; probiyotik, skualen, jojoba, gliserin, hyalüronik asit devreye sokulabiliyor. Tek dikkat edilmesi gereken bu iki gece başka hiç bir aktif maddeyi; AH+BHA asitlerini ve retinolü içeren bir bakım ürünü kullanmamak.



Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP