Cilt bakımı rutinlerine eklemek için birçok bileşenden bahsediliyor. Hepsini öğrenmek, okumak ve kullanmak istesek bile zaman zaman kaçırdıklarımız olabiliyor. Peptit, belki de bu içerikler arasından en çok kaçırmak istemeyeceğiniz olabilir, çünkü peptit doğal olarak vücudumuzda bulunur ve aldığımız takviyeler ile etkisi arttırılır. Bu kadar etkili olan ve cildimizde de doğal olarak bulunan peptit nedir, peptit takviyeleri nasıl kullanılır sizin için araştırdık.
Peptit nedir?
Bir çeşit aminoasit olan peptitler cilt sağlığı için gerekli proteinlerin oluşmasında rol oynar. Yaklaşık olarak 2-50 aminoasitten oluşan peptitler proteinlere oranla daha küçük olduklarından vücut tarafından emilimleri daha kolaydır. Bu sebeple birçok cilt bakım ürünü içinde kullanılırlar.
Birçok peptit türü vardır, ancak en çok dikkat çekenleri biyoaktif peptidlerdir. Yapılan çalışmalara göre biyoaktif peptitler antioksidan etkisi gösterir, iltihaplanmayı azaltır, kan şekerini dengeler ve bütünsel sağlığı desteklerler. Biyoaktif peptitler insan vücudu üzerindeki faydalarına göre sınıflandırılmaktadır. Konu kişisel bakım olduğunda ise en çok ilgi çeken peptitler, saç, cilt ve tırnak sağlığında önemli rol oynayan kolajen peptitlerdir. Kolajen peptitler yaşlanma belirtilerini azaltır, cildin genç ve sağlıklı görüntüsünü korumasına yardımcı olur.
Vücutta doğal olarak üretilen peptit, çeşitli çevresel faktörler ve yaş almanın etkisiyle azalır. Dolayısıyla saçlarda dökülme, ciltte yaşlılık belirtileri, yaralarda geç iyileşme gibi etkiler gözlemlenebilir. Peptit üretiminin azalmasını yavaşlatmak, üretimini desteklemek ve yan etkilerini azaltmak için ise peptit takviyelerine ihtiyaç duyarız.
Peptit’in faydaları nelerdir?
Cilt bariyerini güçlendirir.
Cilt bariyeri, vücudu çevresel faktörlere karşı koruyan en temel yapı taşlarından biridir. Zaman içerisinde maruz kalınan zararlı kimyasallar, güneş ışınları gibi çevresel etmenler ve yaş almanın doğal sonuçları sebebiyle cilt bariyeri zayıflar. Yapılan bir araştırmaya göre peptitler ciltte antioksidan artışına ve cilt yenilenmesine destek olarak cilt bariyerini güçlendirir.
Kırışıklıkların azalmasını sağlar.
Kolajenin yapısında üç çeşit peptit bulunur, dolayısıyla peptit takviyesi almanın etkilerinden biri de kolajen üretiminin artmasıdır. Vücutta kolajen üretiminin artması cildi canlandırır, yeniler ve yaşlanmasını geciktirir. Bu da kırışıklıkların azalmasına, cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine sebep olur.
Enflamasyonu azaltır.
Enflamasyon bedende meydana gelen herhangi bir hasarın yerinin tespit edilmesi ve onarılması amacıyla meydana gelen iltihap, kızarıklık ve ağrılar olarak tanımlanır. Örneğin, dış etmenlerin cilt üzerindeki zararlı etkileri sonucunda akne gibi iltihaplı oluşumlar meydana gelir. Peptitler iltihap oluşumunda rol alan molekülleri doğrudan etkileyerek enflamasyonun oluşmasını engeller, tedavi sürecini hızlandırır ve cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Akne oluşumunu azaltır ve var olan akneleri tedavi eder.
Peptitlerin enflamasyonu azaltması aynı zamanda akneler üzerinde de etkisini gösterir. Enflamasyonun azalması ile ciltteki iltihaplanma da azalacağından akne oluşumu da azalır. Buna ek olarak, yapılan çalışmalar bazı peptit türlerinin antimikrobiyal, yani mikrop öldürücü, etki göstererek akne oluşumunu engellediğini ve var olan aknelerin iyileşme sürelerini kısalttığını göstermektedir.
Peptit nasıl kullanılır?
Cildin yapısında doğal olarak bulunduğundan peptit takviyelerinin yan etkileri oldukça azdır. Dolayısıyla her cilt tipi için uygundur. Fakat düşük bir ihtimal de olsa peptit alerjisi görülebilir. Ne sıklıkla ve nasıl kullanılacakları ise tercih edilen ürüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir gece serumu ile ya da nemlendirici krem ile peptit takviyesi alabilirsiniz.
Daha hızlı etki etmesi ve derin bir emilim sağlanması amacıyla cilde direkt olarak uygulanan ve ardından yıkama gerektirmeyen krem ya da serum gibi ürünler önerilmektedir.
Peptit diğer hangi etken maddeler ile beraber kullanılabilir?
Peptitler cilt bakım rutininde yalnız başlarına kullanılabilecekleri gibi popüler diğer içerikler ile birlikte de kullanılabilirler. Örneğin C vitamini, niasinamid, antioksidan ve hyalünorik asit ile peptitleri bir arada kullanabilirsiniz. Fakat C vitamini ve niasinamid bir arada kullanılmamalıdır. Ek olarak, peptit içeren ürünler kullanırken AHA, yani alfa hidroksi asit, içeren ürünler kullanılması önerilmemektedir.