YAZAN: ALEYNA TEPE

Yoga pratiği, bedensel pozlar, konsantrasyon ve nefesin birleşiminden doğar. Tüm yoga stilleri bir hafiflik ve rahatlama hissi yaratır, ancak en fazla faydayı ve keyfi elde etmek için kendinize en uygun yoga stilini bulmanızda fayda vardır. Kendinize en uygun akışı bulmanız için popüler yoga stillerini anlattığımız yoga rehberi hazırladık.


Kökleri beş bin yıl öncesine uzanan yoga pratiğinin bütünsel sağlık üzerinde birçok faydası, yogayı günümüzde çokça tercih edilen bir egzersiz türü haline getiriyor. Yalnızca bedensel değil ruhsal olarak da birçok faydası bulunan yoga pratiği, kas ve kemikleri güçlendirir, denge sağlar, sakinliği, anda kalmayı ve iyi oluş halini destekler. Genel anlamda birçok faydası bulunan yoganın birçok stili ve her stilinde başka faydaları bulunur. Örneğin power yoga fiziksel güce odaklanırken kundalini yoga, daha spiritüel bir deneyim sunmayı amaçlar. Herkesin yoga pratiğinden beklentisi farklı olabileceğinden kendinize en uygun akışı bulmak, pratiğinizin etkisini arttırır ve akıştan daha çok keyif almanızı sağlar.

Ashtanga yoga

Pozu, nefesi ve odağı birbirine bağlayarak senkronize bir şekilde yöneten yoga stili Asthanga’dır. Oldukça geleneksel bir yapısı olan Ashtanga, aynı pozların tekrarından oluşur. Her pozda yalnızca beş nefes kalarak tüm pozlar sırayla tamamlanır ve içteki ateşin canlandırılması amaçlanır. Nerede, ne zaman ve kiminle pratik yaparsanız yapın Ashtanga yoga akışı her zaman aynıdır. Ashtanga yogayı odaklanmak, terlemek ve bedeninizi zorlamak istediğiniz zamanlarda tercih edebilirsiniz. Yine düzeni, tekrarı ve rutini seven bir yapınız varsa güçlenmeyi, odaklanmayı ve esnekliği vaadeden ashtanga pratiğini yapabilirsiniz.

Ashtanga yoganın %99’ı pratik, %1’i teoridir. Pratik, pratik, pratik ve ardından her şey olur.

Siri K Pattabhi Jois

Bikram yoga

Terlemek ve bedensel olarak arınmak isteyen kişilerin tercih edebileceği Bikram yoga, 26 pozdan oluşur. Pratiği nerede yaparsanız yapın aynı 26 poz tekrarlanır. Bikram yoga 40 derece sıcaklıkta ve %40 nem oranında yapılır. Bu sayede terleyerek bedendeki toksinlerden arınma sağlanır. Terlemeye ek olarak, bedene esneklik kazandırmak, kasları güçlendirmek ve organları arındırmak amaçlanır. Birçok Bikram yoga pratiği 90 dakika sürer ve ders süresince ortalama 700 kalori yakılır. Fiziksel zorlanmaya ve sıcaklığa aldırmayan kişiler için oldukça faydalı bir pratik sunar.

Bir kez daha sıfırdan başlamak için asla çok yaşlı, çok kötü, çok geç kalmış ya da çok yetersiz değilsin.

Bikram Choudhury

Kundalini yoga

Spiritüelliğin de ön planda olduğu ve enerjinin canlanmasının amaçlandığı yoga stili Kundalini’dir. Her yoga stilinde spiritüellikten bir parça olsa da Kundalini pratiğinde spiritüellik ve mindfulness oldukça ön plandadır. Kundalini yoga yalnızca bedensel pozlar ve hareketlerden oluşmaz, pratik boyunca meditasyonlara, nefes çalışmalarına, mantralara ve mudralara da yer verilir. Pratik sizi bedensel sonuçlardan ziyade ruhsal ve zihinsel sonuçlara götürür, zihin ve beden farkındalığını arttırır, öz ile kurulan iletişimi güçlendirir. Her yaş grubuna ve deneyime hitap eden bu yoga stili, güçlü bir spiritüel deneyim arayanlar için uygundur.

Zihin sizi yönetmeye başladığında bir canavara, size hizmet etmeye başladığında ise bir meleğe dönüşür.

Yogi Bhajan

Restorative yoga

Bir diğer sakin yoga akışı ise Restorative’dir. Restorative yoga pek zor olmayan pozlarda bekleyerek bedenin ve zihnin iyileşmesine olanak sağlar. Pratiğe yastık, minder, battaniye gibi pozlarda kalmayı kolaylaştıracak ekipmanlar eşlik eder. Bu yoga stili, derin gevşemeyi teşvik eden terapötik bir yoga stilidir. Pozları kullanarak sinir sisteminin gevşemesini ve bu sayede yorgunluk, hastalık, duygusal sıkışıklık gibi günlük hayata karşılaşılan olumsuz stresin etkilerinin azaltılmasını amaçlar. Hayatın koşuşturmasından uzaklaşmak, dinlenmek ve iyileşmek isteyenler için oldukça uygun bir akıştır.

Yoga, ayak parmaklarına dokunmakla ilgili değil, ayak parmaklarına doğru giden yolda ne öğrendiğinle ilgilidir.

Judith Hanson Lasater

Power yoga

Diğer yoga stillerine kıyasla daha yeni bir stil olan power yoga, isminden de anlaşılacağı gibi aktif ve bedensel hareketin fazla olduğu bir yoga pratiği sunar. Asthanga pratiğine benzer şekilde birbirine bağlı pozlardan oluşan bu akış daha dinamik ve zorlu bir akıştır. Bir çeşit kardiyo egzersizi olan, nabzı artırarak terlemeyi ve güçlenmeyi amaçlayan bu pratik; kilo vermek, kolesterolü düşürmek, kalp sağlığını desteklemek ve vücudu şekillendirmek için tercih edilebilir.

Güzel olduklarında mutlu olacakları söylendiği için herkes güzelleşmeye çalışır, oysa güzel kişilerin daha sağlıklı ve mutlu olduklarını gösteren bir bulgu yoktur. O halde neden kovalamayı bırakıp hali hazırda bizi mutlu eden şeylere gitmiyoruz?

Bryan Kest

Vinyasa yoga

Vinyasa kelimesi akış anlamına gelir. Tıpkı ismi gibi vinyasa yoga pratiği, bir pozdan diğer poza geçişlere odaklanır. Sakinlik ve durağanlıktan uzak olan bu yoga stilinde hareket ve akış ön plandadır. Akış içinde bir pratik olsa da spiritüellikten uzaklaşmayan vinyasa pratiği aynı anda hareketi ve meditasyonu deneyimlemek isteyen kişilerin tercih edebileceği bir yogadır. Pozlar arası geçişler ön planda olduğundan her zaman aynı pozları içermez, dolayısıyla pratiğiniz eğitmenininize göre değişiklik gösterebilir. Zihni ve bedeni arındırırken kasları güçlendiren vinyasa durağanlıktan uzaklaşmak isteyen herkes için uygundur.

İçinizdekini, sizin için geçerli olduğu gibi değil, diğeri için nasıl geçerli olacaksa öyle öğretin.

Tirumalai Krishnamacharya

Yin yoga

Yin yoga, kasları ve fasyayı esneten pozlardan oluşur. Pratiğin temel hedefi esneklik kazandırmak olduğundan aynı pozda 2-10 dakika kalarak kasların esnetilmesini amaçlar. Bu sayede bedende ve zihinde oluşan sıkışıklıkların giderilmesi için zaman ve esneklik sağlanır. Yin yoganın sakinliği sinir sisteminin gevşemesini sağlayarak stresin etkilerini de azaltır. Meditasyonun da aktif rol aldığı yin yoga pratiği bedeni rahatlattığı gibi zihnin sakinleşmesini de sağlar. Kendisini yorgun ve sıkışmış hisseden, dinlenmeye ve bırakmaya ihtiyacı olan kişilerin tercih edebileceği yin yoga, uyku öncesi yapılırsa uykuya geçiş de kolaylaştırır.

Önemli olan pozun nasıl göründüğü değil, pozun özüdür.

Paulie Zink


Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP