Zaman zaman her şeye karşı heyecan ve isteğimizi kaybetmiş gibi hissedebiliriz. En sevdiğimiz dizinin yeni bölümünün çıkması, kariyer hayatımızda bir başarı, baharın gelişi, sevdiklerimizle geçirdiğimiz hoş vakitler bile modumuzu yükseltmeye yetmeyebilir. Arkadaşlarımız, ailemiz ya da doktorumuz bize depresif göründüğümüzü bile söyleyebilir. Karşı çıkmadan önce belki de durup bir kendimizi dinlememiz ve iç dünyamıza kulak vermemiz gerek… Belki de haklılar!

Acı ve depresyon birbirini tamamlayan iki olgu olarak var olur. Acı, depresyonun hem sebebi hem de sonucu olabilir. Çektiğimiz baş ağrıları, sırt ağrıları, boyun ağrıları gibi pek çok ağrı ve acı hissi, belki de depresyon başlangıcımızın sinyalleridir. Acının ve ağrının fiziksel ya da psikolojik olarak bizlere zarar vermesi hafife alınmamalı ve tedavi süreci için gerekli yöntemlere başvurulmalıdır.

Depresyon ile baş edebilmenize yardımcı olacak, depresyon sebebiyle ortaya çıkan ağrı ya da acıyı hafifletecek bilimsel veriler ile desteklenmiş 8 farklı terapi önerisini derledik!

Depresyonla başa çıkma yöntemleri

Işık terapisi

Işık terapisi, güneş ışığının vücutta yarattığı olumlu etkileri harekete geçirmek için natürel ışığı taklit etme yöntemidir. Bu tedavide, beyin olumlu sinyaller alarak pozitif bir ruh haline ya da uyku moduna yakınlaşır. Yapılan araştırmalar sonucunda, ışık terapisi uygulanan hastalarda depresyon belirtilerinin ciddi ölçüde azaldığı fark edilmiştir.

34 kişinin katıldığı, her sabah 30 dakikalık ışık terapisinin uygulandığı uzun süreli bir tedavi araştırmasında; terapiyi uygulayanlar ve uygulamayanlar arasında uyku problemleri, zihinsel problemler ve depresyon şikayetleri adına bazı farklar gözlemlenmiştir. Günde 30 dakika ışık terapisi uygulamanların negatif şikayetlerinin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir.

Egzersiz

Egzersiz yapmak sizi hem fiziksel olarak geliştirir hem de mutluluk ve adrenalin hormonları salgılamanıza yardımcı olarak psikolojiniz üzerinde olumlu etkiler yaratır. Vücudun ağrıya ve acıya direncinin artmasını ve güç kazanmasını sağlar.

Yapılan bazı araştırmalar, 9 hafta boyunca haftada 3 kez yapılan aerobik egzersizinin depresyon semptomlarını azalttığına işaret etmektedir. 977 katılımcının yer aldığı başka bir araştırmada (*) egzersiz yapmanın ilaç kullanımına ek olarak faydalı ve etkili bir yöntem olduğu savunulmuştur. Egzersizini antidepresan özellikli ilaçların etkisini arttırdığı ve depresyon semptomlarının hafiflemesine katkı sağladığı saptanmıştır.

Yoga

Yoga yapmak stresi azaltır, acı direncini geliştirir, esneklik kazandırır, farkındalığı arttırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. San Francisco’da yapılan bir araştırmaya göre (**); major depresyon problemi yaşayan 38 kişi üzerinde, 8 hafta boyunca haftada iki kez şeklinde olmak üzere uygulanan hatha yoganın depresyon belirtilerini ciddi ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

12 haftalık bir yoga aktivitesinde, bir depresyon belirtisi olan ruminasyon (uzun düşünme) semptomunda azalmalar gözlemlenmiş ve yoganın antidepresan etkisi yarattığı saptanmıştır.

Farkındalık meditasyonu

Meditasyon, hormon seviyenizi dengeleyerek ve anksiyeteyi azaltarak sağlığınıza ciddi katkılarda bulunur. Analitik veriler, meditasyonun klinik depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Farkındalık temelli bir meditasyonla depresyonun üç ya da daha fazla evresini deneyimleyen hastalarda bu evrelerde hafifleme ve geri dönüş gözlemlenmiştir (***).

Akupunktur

Akupunkturun sunduğu tedavi yönteminde, bir iğne yardımıyla spesifik bölgelere uygulanan ilaç tedavisiyle acı ve depresyon kontrolü sağlanabilmektedir.

Yapılan araştırmalar (****), tek başına antidepresan kullanımından ziyade antidepresanlarla birlikte akupunktur uygulamasının çok daha etkili olduğunu kanıtlar niteliktedir. Çünkü akupunktur vücuttaki enerji akışını dengeli hale getirerek ve dolaşımı canlandırarak kullanılan ilaçların etkilerini daha fazla göstermelerini sağlamaktadır.

Müzik ve sanat terapisi

Müzik ve sanat insan ruhuna iyi gelen, kendimizi iyi ifade etmemizi kolaylaştıran, dinlendiren ve huzur veren öğelerdir.

Yapılan araştırmalar müzik terapisinin geleneksel tedavi yöntemlerine göre çok daha başarılı olarak depresyon belirtilerini azalttığını ortaya koymaktadır. 421 kişinin verilerinin birleştirildiği 9 adet müzik terapisi çalışmasında, 411 kişinin kısa vadede müzik terapisiyle depresyon semptomlarını azaltma yönteminden verim elde ettikleri fark edilmiştir.

Bunun yanı sıra, sanatla iç içe olan kanser hastaları üzerine yapılan bir araştırmada, anksiyete, depresyon ve kaygı gibi bulguların azaldığı saptanmıştır. Sanatın çeşitli dallarıyla ilgilenen yetişkinlerin depresyon semptomlarının azaldığı ve hayat standartlarının yükseldiği; çocukların ise daha yaratıcı ve daha mutlu bir şekilde hayata hazırlandıkları bilinmektedir.

Bitkiler ve ek gıdalar

Depresyona iyi gelerek kişiye kendini daha iyi ve mutlu hissettiren bir takım bitkiler veya takviye gıdalar mevcuttur. Bunlardan bazıları; sarı kantaron, safran, melisa çayı gibi bitkisel çayların yanı sıra Omega 3 takviyesi (balık yağı hapı), MSM: metilsülfonilmetan takviyesi (Methylsulfonylmethane), 5-HT: hidroksitriptofan takviyesi (5-hydroxytryptophan), SAMe: metionun takviyesi (S-adenosyl methionine) gibi ek gıdalardır.

Çaylar, hormon seviyelerinin düzenlenmesine ve sakinleşmeye yardımcı olurken ek gıdalar da vücutta eksik kalan ve B vitamini gibi eksikliği nedeniyle depresyona sebep olan bazı ihtiyaçları gidermeye önayak olmaktadır.

İlginizi çekebilir!

Kaynaklar:

(*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27253219, (**) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28301561, (***) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21802618, (****) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25704563





BLOOM SHOP