Kişinin profesyonel yeterliliği ve değeri hakkında şüphelerle birleşen fiziksel, duygusal veya zihinsel bir tükenme hali olan iş yerinde tükenmişlik hissi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından özel bir stres türü ve mesleki bir tehlike olarak tanımlanıyor. Her 10 çalışandan 7’sinin hissettiği, “yönetilemeyen kronik iş stresinin” belirtileri arasında ise
- İş yerinde devamlı olarak olumsuz hislere kapılmak,
- İşten uzaklaşma isteği,
- İşe karşı negatif duygular hissetme,
- Odaklanmakta, verimli ve üretken hissetmekte zorlanma,
- Düşük enerji,
- Kalitesiz uyku,
- İştahtaki değişimler ve
- Başarılardan tatmin olamama yer alıyor.
İş-yaşam dengesinin uyumsuzluğu, belirsiz iş beklentileri, verimsiz bir iş ortamı ve sosyal bağlantıların eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilen iş yerinde tükenmişlik hissi ile başa çıkabilmek ise birkaç adımda mümkün.
1. Duygularınızı not edin
Zaman zaman iş ortamında öfkeli, mutsuz ve gergin hissedebiliyoruz. Bu olumsuz duyguları baskılamak ve görmezden gelmek ise tükenmişlik hissini besler. Hisselerinizi bir deftere not almayı deneyin. Eğer hislerinizi kelimelerle anlatamıyorsanız şekiller de çizebilirsiniz. Böylelikle olumsuz anılar biriktirmek yerine onların kelimeler ve çizgilerle akıp gitmelerini sağlayabilirsiniz. Yazıya ya da resme aktarılanlarla arka perdesini görmekte zorlandığınız konulara da başka bir perspektiften bakabilir, duygu ve davranışlarınızdaki kalıplaşmış cevapları çözümleyebilirsiniz.
2. Çalışma alanınızın enerjisini yenileyin
Çalışma motivasyonunu artırmanın yanı sıra ortamın enerjisini yenilemek için çalışma alanı kristallerini görebileceğiniz bir yere koyabilirsiniz. Zihin fonksiyonlarını uyarmaya yardımcı sitrin, zihinsel berraklık sağlayan selenit ve dumanlı kuvars kristalleri ile çalışma isteğinizin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
3. Anı fark edin
Zihninizdeki sesleri sakinleştirmenin bir yolu da dış seslere kulak vermekten geçiyor. Anı fark etmeye çalışın, dışarıda bir dünya var ve onun da kendine özgü bir melodisi var. Buna bir tür meditasyon da diyebiliriz. Doğal kokulu mumlar, tütsüler, loş bir ışık ya da doğanın tam kalbinde dinlenerek… Nerede olursanız olun dışarıdaki dünyanın sesine kulak verin.
4. Enerjinizi sağlıklı atıştırmalıklarla yükseltin
Yoğun iş temposunda bedenimizi sağlıksız besinlerle doldurabiliyoruz. Ancak araştırmalar gösteriyor ki sağlıksız gıdalar, mikrobiyotadaki kötü bakterileri besliyor ve ironik bir şekilde mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin geçici olarak artmasına neden oluyorlar. Çalışan sağlığını geliştirmek için kurulan The Wellness Project‘in kurucularından Rachel Brown ise, bunun kısa bir süre sonra ruh hali için olumsuz olabileceğini belirtiyor.
5. Egzersize zaman ayırın
Aktif olmak stresin kronik bir hale gelmesini önlemek için oldukça önemli bir adım. Zihninizi ve bedeninizi dengede tutmak için düşük yoğunluklu egzersizler ile spora başlayabilir veya açık havada tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Spora gitmek için yeterli vakti bulamıyorsanız, özellikle boyun ve çenede biriken stresi hafifletmek için yogayı deneyebilirsiniz. Böylelikle, stresle karmaşıklaşan zihninizi dinlendirilebilir ve gerçek hedeflerinizi düşünmek için vakit bulabilirsiniz.