Instagram @fran.schwrz

Yaklaşık 1 aydır Netflix’te önümüze çıkan “Sex Education” isimli diziyi izlemek için fırsat kolluyordum. Konusu ilgi çekici ve kadrosu gayet güzel. Twitter’da da viraliyle sıkça karşılaşınca dizi dikkatimi çekti ve bir çırpıda bitirebildim.

Gençlik dizisi sevenler bu diziyi izlerken oldukça eğlenecek ve hiç sıkılmayacaklar

Lise dönemini konu alan dizide ergenlik çağındaki Otis ve arkadaşlarının, cinselliği keşfedişlerini ve karşılaştıkları problemleri izliyoruz. Dizi oldukça hoşuma gitti çünkü lisede yaşanan tüm zorbalıklara rağmen cinsellik konusunda birbirlerine oldukça destek olan bu bir grup arkadaş, cinsellikle ilgili bir problem yaşandığında bu sorunu araştırarak çözmeye çalışıyorlar.

Çoğumuzun karşılaştığı; libido düşüklüğü, erken boşalma, orgazm olamama, vajinismus ve bunun gibi cinsel problemler oldukça eğlenceli bir şekilde işlenmiş. Diziyi sevme sebeplerimden bir diğeri de kendi yaşantımızla karşılaştırınca senaryonun lisede geçmesinin ütopikliği. Bu ütopikliğin sebebi elbette ki kültürel farklılık. Ama çocuğumun da aynı şekilde cinsel sıkıntılarını paylaşarak ve yardım alarak cinselliği öğrenmesini isterim.

Kafamızda oluşturduğumuz “ayıp” kalıpları

Diziyi izlerken değinilen sıkıntılardan birçoğunu ilerleyen yaşlarımızda bilinçlendiysek terapistle çözebiliyoruz ya da çözümsüz şekilde hayatımıza devam ediyoruz. Kafamızda bir “ayıp” kalıbı oluşmuş durumda, kimse cinsel problemi olduğunu kabul etmiyor ve arkadaş ortamındaki söylemlerden bir tek kendimizde sıkıntı olduğunu düşünerek sorunlarımızı başkalarıyla paylaşmaktan çekiniyoruz. Halbuki çoğumuz benzer sıkıntılar yaşıyoruz.

Herhangi bir erkek erken boşaldığını kabul etmek yerine sizinle iletişimini kesmeyi tercih edebiliyor ya da problemi çözmek yerine onunla ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını ve sorunun sizden kaynaklandığını ifade edebiliyor. 

Evet, hepimiz harika bir cinsel hayatımız olduğunu ve bu konuda hiçbir problemimiz olmadığını etrafa duyurmak istiyoruz. Bunun gerçekliğini test etmek için “Sex Education” dizisindeki gibi dürüst olup 4-5 kişilik bir arkadaş grubuna açılmayı deneyebilirsiniz. Tavsiye verenler olduğu gibi kendi yaşadığı sıkıntıları anlatmaya başlayan arkadaşlarınız da olduğunu göreceksiniz.  

Cinsel probleminiz olduğunu kabul ettiğinizi düşünelim!

Arkadaşlarınızın ya da Google’ın sunacağı çözüm önerileri işinize yarayacak mı? Bazı durumlarda evet ama bazen de bilinçaltınızda yatan travmalar yüzünden cinsel problemler yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda profesyonel bir yardım almanız şarttır. Cinsellik kalitenizi etkileyen, libidonuzu düşüren veya sizi sınırlayan sebep her neyse onunla yüzleşmeniz gerekiyor. Eğer utanır ve bu adımı atmaktan çekinirseniz çok şey kaçırmış olacaksınız.

Tabii ki bahsettiğim örnekler bizim kuşağımıza ait. Yeni nesil, bu konuda daha bilinçli bir şekilde yetişiyor. Aile ortamı daha rahat olduğu için de bu tip sıkıntıları ebeveynlerle paylaşılabiliyor. Sex Education’daki kadar rahat ve yargısız bir ortamdan bahsetmiyor olabiliriz elbette. Yine de yeni nesilin bizden çok daha bilinçli olduğu kesin!

İlginizi çekebilir!




Öykü Gökler

1988 yılında Ankara'da doğdu. 2011 yılında lisans eğitimini ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamladıktan sonra kendi tasarımlarını üreten bir ayakkabı atölyesinde, kendi koleksiyonunu oluşturarak ayakkabı tasarlamaya başladı. Aynı zamanda çocuk hikayeleri kitabı çıkarmak üzere editörlük eğitimi almakta. Yoga, pilates, fotoğraf çekmek ve müzik dinlemek en keyif aldığı aktiviteler...



BLOOM SHOP