Zihin sağlığı genetik mirasla yakın ilişkili olabileceği gibi günlük aktivitelerimiz, alışkanlıklarımız ve yaşam stilimizle de doğrudan temas halindedir. Tercihlerimiz, yalnızca hayatımıza değil zihnimize de yön verir. Holistik sağlığı destekleyen doktorlar yediklerimizin, düşündüklerimizin ve hareketlerimizin zihin sağlığımız üzerinde genlerimizden çok daha etkili olduklarını desteklemektedir.

Zihin sağlığını desteklemenin püf noktaları neler olabilir? Daha iyi bir boyuta ulaştırabileceğiniz 10 davranış türüyle zihin sağlığınızı nasıl destekleyebileceğinizi sizler için araştırdık!

1. Biyolojik saatinize önem verin

Zihin sağlığını destekleyen en önemli faktörlerden biri de uyku. Uykunuzu aldığınız zaman, gün ışığı yardımıyla da kendiliğinizden uyanırsınız. Bu uyanma aşamasından sonra tekrar uyumak size gün içinde kendinizi yorgun hissettirir. Doğal uyku ritminizin dışına çıkmamaya özen göstermelisiniz.

2. Uyanır uyanmaz yaptığınız ilk şey bir büyük bardak su tüketmek olsun

Zihin sağlığında kritik olan noktalardan bir tanesi de, sağlıklı bir sindirim sistemi. Güne sağlıklı bağırsak hareketiyle başlamak için kahvaltıdan önce bir büyük bardak su içmeye gayret edebilirsiniz.

3. Stresinizi azaltın

Trafikte kalmak, son dakika bir yerlere yetişmek, park yeri bulamamak gibi durumlar sizi ani öfke krizlerine veya paniğe sürüklememeli. Stresinizi kontrol altına almaya gayret göstererek, beyin sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.

4. Kafeini azaltın

Yapılan araştırmalar, fazla miktarda tüketilen kafeinin anksiyete, depresyon, çarpıntı ve zihinsel problemlere yol açtığını ortaya koymaktadır. Kafeinin negatif etkilerinden korunmak adına olabildiğince az ve günün erken saatlerinde tüketmeye özen gösterin. Kafeini bu şekilde tüketmek de, zihinsel sağlığınızı desteklemeye yardımcı olacaktır.

5. Temiz beslenin

Zihin sağlığını destekleyen gıdaları beslenme rutinine eklemek oldukça önemli. Organik ürünlerle beslenmek, işlenmiş gıdadan ve şekerden olabildiğince uzak durmak hafıza problemlerinin önüne geçmeye yardımcı oluyor. Sağlıklı yağlar, dengeli bir şekilde tüketilen karbonhidrat, bol ve çeşitli sebze meyve seçenekleri, tohum ve tahıllar keskin bir hafızaya sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

6. Sosyal medyadan uzaklaşın

Mavi ekran ışığına maruz kalarak sosyal medyayla fazla haşır neşir olmak zihin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle gece yatmadan önce telefonda geçirilen vakit uyku düzeninin bozulmasına ve biyolojik saatin sekteye uğramasına neden oluyor. Televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonlarını olabildiğince günlük rutininizden uzak tutarak daha kreatif işlere yönelmeyi deneyebilirsiniz.

7. Hindistan cevizi yağını hayatınıza dahil edin

Bağışıklık sistemini ve genel sağlığı destekleyici bir gıda olan Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuar olup zihinsel hastalıkları önlemeye yardımcı olan diyetlerde sık kullanılan bir gıdadır. Aynı zamanda kan şekerini dengelerken tüm gün boyunca enerjik olmanıza destek sağlar.

8. Kreatif işlere vakit ayırın

Sosyal medyadan geriye kalan vakti zihni aktif tutmaya yardımcı kreatif işlere ayırmayı tercih edebilirsiniz. Kitap okumak, bulmaca çözmek, bir şeyler yazmak, çizim yapmak gibi yaratıcı eylemler zihnin keskin kalmasına ve hafızanın korunmasına yardımcı olur.

9. Magnezyum takviyesi alın

Magnezyum; düzenli uyku, bağışıklık sistemi sorunları, kronik baş ağrısı, regl krampları, anksiyete gibi problemlere karşı destek takviyesi sağlar. Her gün 400-600 mg arası magnezyum almak zihin sağlığını korumak adına önemli bir adımdır.

10. Hareket edin

Doktorlar egzersiz yapmanın en iyi antidepresan olduğunu belirtiyor. Her gün en az 20 dakika hareket etmek; tempolu yürüyüş, yoga, pilates ya da kardiyo yapmak sizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok da dinç ve dirençli bir hale getirmeye yardımcı oluyor.





BLOOM SHOP