Savunmasız, kırılgan ve hasara açık olmak çoğu zaman kulağa korkutucu gelebilir. Oysa duvarları yıkarak, savunmasız bir şekilde ilişki kurmaya çalışmak sanıldığından daha yararlıdır. Romantik bir ilişkinin derinleşmesi, uzun sürmesi ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için duvarları yıkarak yakınlaşmaya alan yaratmak gerekir. Savunmasız olmak günümüzde daha çok güçsüzlük, zayıflık gibi negatif bir durum olarak algılansa da, ilişkilerin derinleşmesi için oldukça önemli ve gerekli bir kavramdır. Savunmasız olmak ne demek, nasıl daha savunmasız olabilir ve derin ilişkiler kurabiliriz sizin için araştırdık.
İlişkide savunmasız olmak ne demek?
İlişkide savunmasızlık, partnerlerin birbirlerine karşı açık olmaları, duygularını ve düşüncelerini filtresiz bir şekilde ifade edebilmeleri ile mümkündür. Herkesin duvarlarını örmesine sebep olan deneyimleri farklı olsa da duvarları yıkmaktan kaçınmalarına sebep olan korku ortaktır. Bu korku kırılma, incinme ve zarar görme korkusudur. İlişkide savunmasız olmak bir nevi risk almaktır. Güvensizliklerimizi, zayıf yanlarımızı ya da korkularımızı birine anlatmak, kırılmamızla da derin bir bağ kurmamızla da sonuçlanabilir. Yine de bu riski almak isteriz, çünkü içten içe gerçek bir bağın ancak duvarlarımızı yıkarak kurulabileceğini biliriz.
Zaman zaman bir insana karşı savunmasız olmak bir yana, kendimize karşı bile savunmasız olmaktan korkabiliriz. Güçsüz yanlarımızı görmek istemeyiz, birisine bağımlı olmaktan korkarız ya da tehlikeye açık hale gelmek istemeyiz. Bu durum hem kendimizle hem de çevremizdekilerle özümüz arasına bir duvar örmemize sebep olur. Bu duvarı bir savunma mekanizması olarak kullanırız. Duvarın ardındaki korkuları görmezsek onların yok olacağını düşünürüz, oysa onlar bilinç dışımızda var olmaya, bizi etkilemeye devam eder ve anlamlı, derin bağlar kurmamızı engellerler.
Savunmasız olmanın yararları neler?
Kulağa oldukça negatif bir kavram gibi gelen savunmasızlık aslında birçok pozitif sonuca da sebep olabilir. Klinik psikolog Dr. Anton Shcherbakov, savunmasızlığı “İki insanı bir araya getiren güçlü bir yapıştırıcı.” olarak tanımlıyor.
1: Güçlü bir bağ kurmaya yardımcı olur. İlişkide savunmasız olmak, karşı tarafa olduğumuz gibi görünmeyi sağlar. Korkuları, zayıflıkları paylaşarak o kişiye güvendiğimizi söylemiş oluruz. Bu da aradaki bağın güçlenmesine ve paylaşımın güvenli bir ortamda artmasına olanak sağlar.
2: Öz kontrolü geliştirir ve öz sevgiyi arttırır. Duvarlarımızı indirip savunmasız yanlarımızı açığa çıkarttıkça biz de onlarla yüzleşme fırsatına sahip oluruz. Savunmasız yanımızı yalnızca partnerimize değil kendimize de açarak ihtiyaçlarımızı hem görebilir hem de cevaplayabiliriz. Savunmasız yanımızı kabul etmek ve onu kucaklamak, kendimizle olan bağımızı da güçlendirerek öz sevgimizin artmasına sebep olur.
3: Tartışmaları azaltır. Korkularımızı ya da zayıf yanlarımızı görmezden gelip, onlar hakkında konuşmayı reddetsek bile onlar hayatımızı etkilemeye ve var olmaya devam ederler. Bu durum, ilişki içerisinde anlamlandırılamayan ve sebebi bilinmeyen tartışmalara sebep olabilir. Açık olmak ve bunları konuşmak davranışlarımızın ardındaki niyetin anlaşılmasını, olayların kolayca çözüme kavuşmasını ve tartışmaların azalmasını sağlar.
Duvarlar nasıl yıkılır?
Elbette ilişkide savunmasız olmak, bir insana zayıf yanlarımızı göstermek ve kırılabilir hale gelmek kolay değil. Geçmiş deneyimlerimiz, duvarlarımız ve korkularımız savunmasız olmayı zorlaştırabilir. Yine de ilişkilerimizin derinleşmesi ve yeni bağlar kurabilmemiz için birkaç yöntemden yararlanarak biraz savunmasız olmakta ve duvarlarımızı yıkmakta fayda var.
1: Korkunuzu tanımlayın. Herkesin geçmiş deneyimleri ve duvarlar örmeye sebep olan korkuları birbirinden farklıdır. Duvarları yıkabilmenin ilk adımı neyden korunduğunuzu tespit etmektir. Korkuyu bulmak, tanımak ve isimlendirmek bile sakinleşmeye ve korkunun etkisinin azalmasına olanak sağlayacaktır. Kendinizi anlatmadan önce tanıyın. Günlük tutmak ya da meditasyon yapmak gibi iç dünyanıza dönmenize yarayacak egzersizler yaparak duvarlarınızın ardındakilerle yüzleşmek, önce kendinizi kabul etmenizi ve sevmenizi sağlar. Bu sayede bunları partnerinizle paylaşmak kolaylaşır.
2: Anlatmaya başlayın. Bir anda en derin ve en savunmasız yanlarınız hakkında konuşmak elbette mümkün olmayacaktır. Günlük olaylardan başlayarak, gün içinde zayıf hissettiğiniz, korktuğunuz ya da ne yapacağınızı bilemediğiniz anları partnerinizle paylaşabilirsiniz. Bu sayede paylaşım derinliğinizi adım adım, güven duygusunu oluşturarak arttırabilirsiniz.
3: Almaya açık olun. Güçsüz yanların varlığını kabul etmek zaman zaman yardıma ihtiyacınız olduğunu da kabul etmenizi sağlar. Her zaman her şeyin üstesinden yalnız başınıza gelemeyeceğinizi ve gelmek zorunda olmadığınızı hatırlatır. Siz partnerinize anlattıkça, o da bir fikir ya da eylem ile size destek olmak isteyebilir. Yardım alabilirsiniz, ihtiyaç duyabilirsiniz ve zaman zaman güçsüz olabilirsiniz. Bunu kabul etmek ve almaya açık olmak duvarlarınızı yıkmanıza ve ilişkilerinizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
4: İyi bir dinleyici olun. Korkularınızı anlatmak kadar, partnerinizin korkularını dinlemek de duvarlarınızı yıkmanıza yardımcı olur. Karşınızdaki kişinin zayıf yönlerini sizinle paylaşıyor olması, kendi zayıf yönlerinize dönmenize ve farkındalığınızın artmasına sebep olur. Partnerinizin size açılması bir yandan sizi duvarlarınızı yıkmak konusunda cesaretlendirirken, bir yandan da aranızdaki bağın güçlenmesine sebep olur.
Duvarları yıkmak ve ilişkide savunmasız olabilmek bir anda olmaz, bu bir süreçtir. Güven oluştukça paylaşım artar, paylaşım arttıkça bağlar derinleşir, derin bağlar kuruldukça giderek güçlenen bir ilişki oluşur.