Koronavirüs vakalarının ülkemizde görülmeye başlamasıyla beraber öncelikli olarak alınan önlemlerden bir tanesi de okulların uzaktan eğitim sistemine geçmesi oldu. Beklenmedik bir şekilde gelişen bu durumda, çocukların düzenini korumak, onları eğlenceli aktivitelerle gün boyu aktif tutmak ve düzeni sağlamak ebeveynlerin sorumluluğu haline geldi. Okuldaki dersleri gün içinde ekranlardan takip eden çocukların kalan zamanlarda sıkılmadan yaratıcı aktiviteler ile zihinlerini ve bedenlerini geliştirebilmeleri için ebeveynlere yardımcı olabilecek bir liste hazırladık. Hem çocukların tek başlarına yapabileceği hem de ailece keyifle yapılabilecek yaratıcı aktiviteler ile dolu olan bu listeye bir göz atmanızı öneririz!

İlginizi çekebilir: Evden Çıkmadan Ziyaret Edebileceğiniz 11 Muhteşem Yer

Define avı

Bulmacaların gerçek hayata uyarlanmış ve macerayla harmanlanmış hali olan define avı çocukların keyif alacağı bir opsiyon. Bir harita oluşturarak evin ve varsa bahçenin farklı noktalarına eşyalar saklamak, parkurlar oluşturmak, bulmaca ve zeka oyunları eklemek ve sonuna da bir ödül koymak çocukları hem fiziksel hem de zihinsel olarak aktif tutar. Define avını kurgularken yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanarak ve çocuklarınızın karakterini, sevdikleri şeyleri ve yeteneklerini göz önüne alarak keyif alacakları bir macera tasarlayabilirsiniz.

Ev bingosu

Çocuklarınızı geliştirecek olan fakat yapmaktan çok da keyif almadıkları aktiviteleri eğlenceli hale getiren bingo oyunu hemen her konuya adapte edilebilir. Örneğin kitap okumayı olduğundan daha eğlenceli hale getirmek için “Kitap Okuma Bingosu” yaratıp çocuğunuzun kitap okuduğu süre boyunca farklı başarılar elde etmesine ve bu süreçten daha çok keyif almasına yardımcı olabilirsiniz. Kanepede 10 sayfa kitap okudum, öğlen yemeğinden sonra 5 sayfa kitap okudum, masanın altında kitap okudum, anneme sesli kitap okudum, en sevdiğim oyuncağıma kitap okudum, annemin seçtiği kitabı okudum ve daha pek çok kombinasyonla hem çocuğunuzun başarı hissini daha fazla deneyimlemesine izin vermiş hem de konu olan aktiviteyi yaparken eğlenmesini sağlamış olursunuz.

Pişirme saati

Yemek pişirmek çocukların oldukça keyif aldığı bir aktivite olmasının yanı sıra ölçüler ve oranlar konusunda da oldukça eğitici. Uzaktan eğitim günlerinde öğleden sonra beraber atıştırabileceğiniz sağlıklı bir ara öğün için çocuğunuzla beraber mutfağa girmeye ne dersiniz?

Kaliteli ve besleyici malzemelerle çocuğunuzun en sevdiği atıştırmalıkların sağlıklı hallerini beraber hazırlayabilirsiniz. Çikolatalı chia pudding, meyveli hurma topları, badem unlu kurabiye gibi dengeli ve besleyici bir ara öğün oluşturabilirsiniz. Taptaze ve sağlıklı içeriklerle paketlenen Tadım Çiğ Kuruyemiş ve Kuru Meyveleri ile kaju, badem ya da fındık gibi çiğ kuruyemişlerle kendi bitki sütlerinizi hazırlayabilir, ceviz, badem, kaju ve kuru meyveler ile de besin değeri yüksek lezzetli raw tarifler oluşturabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Avokado Kremalı Raw Pasta Tarifi

Kutu oyunları, puzzle ve origami

Strateji ve el becerisi isteyen bu oyunlar hem çocuğunuzla beraber kaliteli zaman geçirmeniz için hem de çocuğunuzun eğlenirken öğrenmesi için oldukça elverişli aktiviteler. İlgi alanlarına, yeteneklerine ve yaş grubuna göre seçebileceğiniz oyunlarla çocuğunuza bambaşka dünyaların kapısını aralayabilirsiniz.

Bilimsel deneyler

Çocuklarınızın ilgisini çekebilecek ve eğitimlerine katkıda bulunacak deneyler uygulamaya ne dersiniz? Fasulye filizlendirmekten, suyun buharlaşmasını seyretmeye, güneş saati yaratmaktan, dalga simülasyonuna kadar evinizde olan malzemelerle pek çok yaratıcı “bilimsel deney” hazırlayabilirsiniz.

Yoga

Yoga, sağlıklı olma halini destekleyen bir pratik. Zihnin ve vücudun senkronize olmasını sağlarken çocuğunuzun fiziksel duruşunu ve odağını geliştirir. Enerjisini atmak için de faydalı bir tercih. Sabahları kalkar kalkmaz güneşi selamlamak, ders aralarında vücudu esnetmek veya uykuya dalmadan vücudu rahatlatmak için yoga pozlarını uygulayabilirsiniz.

Online mecralarda çocukların kendi başlarına veya ebeveynleriyle uygulayabileceği pek çok farklı yoga dersi mevcut. Oldukça eğlenceli videolarla hem çocukların ilgisini çeken hem de temel yoga hareketlerini pratik etmelerini sağlayan Kidding Around Yoga ve Cosmic Kids web sitelerine göz atabilirsiniz. Yoga sonrası ise çiğ badem, çiğ fındık, dut kurusu ve çilek kurusundan oluşan Tadım Zinde ile ihtiyaçları olan besin desteğini sağlıklı bir şekilde karşılayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Megaformer: Yavaş Tempoda Maksimum Verim

Meditasyon ve mindfulness

Çocukların küçük yaştan itibaren hayatları boyunca sürdürecekleri sağlıklı alışkanlıklar kazanmaları oldukça önemli. Evde geçirdiğiniz bu süreyi çocuğunuza meditasyon alışkanlığı kazandırmak için kullanabilirsiniz. Okul hayatını da olumlu yönde etkileyecek, öğrenme ve odaklanma yeteneklerini geliştirecek meditasyon aynı zamanda çocuğunuzun ruh halini, duygu durumunu, uyku düzenini ve tepkilerini düzenler.

Mindfulness yani bilinçli farkındalık okula gitmeye başlamış çocukların rahatlıkla uygulayabileceği bir pratik. Çocuklarla duygular hakkında konuşup her birinin fiziksel olarak hissettirdiklerini konuşmak, bulutları seyrederek yaratıcılığı geliştirmek, rehber eşliğinde ilerleyen bir rahatlama egzersizi uygulamak veya sadece farkında olarak nefes alıp vermeyi gözlemlemek onların anda kalma yeteneğini geliştirir.

Bu tür farkındalık egzersizleri çocukların odaklanma yeteneklerini gelişir, duygularını erken yaşta tanımalarını sağlar, stresle başa çıkma kabiliyetlerini artırır, bedenlerinin farkında olarak büyümelerini sağlar, empati yeteneklerini geliştirir ve doğal olan her şeyle temas halinde olmalarına yardımcı olur.

Ebeveynleriyle beraber veya tek başlarına yapabilecekleri en iyi meditasyon ve mindfulness pratiklerini Insight Timer, Meditopia, Headspace ve Smiling Mind uygulamalarından bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Pratikleri

Görsel pano

Çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren hayaller ve hedefler edinmesi, uzun vadede motivasyonu ve kişisel disiplini adına oldukça yapıcı bir girişim olabilir. Uzun veya kısa vadeli, genel veya özel pek çok farklı şekilde kurgulanabilecek olan görsel panolar hedeflerin ve hayallerin görselleştiği ve somutlaştığı bir aktivite. Gitmek istediğiniz bir tatil, okul hayatı veya genel olarak idealleri için kurgulayabileceği bu panonun yapım aşaması da oldukça eğlenceli. Çocuğunuzun kendisini tanıması, istekleri, ihtiyaçları ve beklentileri hakkında kafa yormaya başlaması ve bunu eğlenceli bir şekilde yapması için görsel pano hazırlamak güzel bir tercih olacak.

Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivitenin oldukça kısıtlandığı bu günlerde evde çocuklarınızın kemik ve kas gelişimini destekleyebilecek aktivitelerde bulunmak çok önemli. Çocuklarınızın evde enerjilerini atabilmeleri için yaratıcılığınızı kullanarak günlük ev işlerini eğlenceli birer oyuna çevirebilirsiniz. Örneğin kitap okuma saatinde bir kelime seçip, o kelime her tekrar ettiğinde zıplamasını istemek veya Jenga taşlarına “masanın etrafında 3 tur koş”, “yerinde 10 kere zıpla” ve benzeri komutlar yazıp her çekilen taş için fiziksel bir hareket yapmak etkili olabilir. Bunun dışında internette bulunan aileler veya sadece çocuklar için dans, pilates, yoga videolarını ve hatta interaktif oyunları deneyebilirsiniz.

Balonla voleybol oynamak, hulahoop çevirmek veya yerler lav oyunu evde güvenli bir şekilde oynanabilecek opsiyonlar olabilir. Kendi günlük sporunuzu istasyonlu bir hale çevirerek çocuğunuzla beraber deneyimlemek de hem sizin hem de çocuğunuzun hoşunuza gidebilir.





BLOOM SHOP