YAZAN: MİRAY AKIN

Yeni yıl; yeni başlangıçlar, umut dolu hayaller ve hedefler demek. Çoğu kişi içinse kilo vermek gibi çoğunlukla ucu açık ve sürdürülebilirlikten uzak hedefler, yeni yıl kararı yer alıyor.

Yeni yıl kararlarının pazartesi başlayıp salı biten hedefler arasında yer almaması için yaşam boyu takip edebileceğiniz, uygulanabilir yılbaşı kararlarını derledik! İşte 2022’de daha mutlu ve dinç hissetmek, en iyi versiyonunuza ulaşmak için alabileceğiniz en sağlıklı 8 yeni yıl kararı!


1. Daha fazla uyuyacağım yerine “kaliteli uykunun bütünsel sağlığım için önemini keşfedeceğim”

İşte geçirilen uzun süreler, saatler süren trafik ve kendimiz için ayırmakta güçlük çektiğimiz kaliteli zaman derken uykudan intikam alırcasına yatma saatimizi ertelerken buluyoruz kendimizi. Her yeni yılda olduğu gibi bu sene de daha fazla uyumak, dinlenmiş bir şekilde güne başlamak istiyoruz. Ancak önemli olanın yatakta geçirilen süre değil de o süre içerisinde ne kadar kaliteli uyuduğumuz olduğunu unutuyoruz.

Bu sebeple 2022’de alabileceğimiz en sağlıklı kararlardan biri de kendimizi uyumak için zorlamak değil kaliteli uykunun beden, ruh ve zihin sağlığını için önemini keşfetmek. Gün boyu yorulan bedenin ve zihnin en büyük destekçisi olan kaliteli uyku, stres ve düşük enerji ile mücadele etmemize de yardım ederek kendimizi daha canlı hissetmemizi sağlayacak. Uykudan alınan kaliteyi artırmak içinse odanızdaki ışık kirliliğini, kafeini ve ekran başında geçirilen süreyi azaltmayı deneyin.

2. Kilo vereceğim yerine “sürdürülebilir bir beslenme programı belirleyeceğim”

Belki de en popüler yeni yıl kararlarından biri olan kilo vermek, sürdürülebilirlik açısından da en az verim alınan hedef olabilir. 2022’de ise kilo vermeye ve toplumun dayattığı güzellik algılarına odaklanmak yerine sağlığınız için en ideal kiloda olmaya niyet edin.

Bu niyeti kendinizi sıkmadan, yaşam tarzınızı tamamen değiştirip mutsuz olmamak için gerçekleştirebilir bir çizelgeye dönüştürün. Kilo vereceğim cümlesinin yerine sürdürülebilir bir beslenme programı belirleyeceğim demek bile hedefe giden yolda size yardımcı olabilir. Bütünsel sağlığınızı optimize etmenin en uygulanabilir yollarından biri ise sebze, meyve, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve balık gibi işlenmemiş gıdaları tabağınıza daha çok dahil etmek.

Bunun yanı sıra evinizde kontrol altında yemek pişirmek, hazır gıdalardan, şekerden ve alkolden mümkün olduğu kadar uzak durmak, diyet fikrinden çıkıp sağlıklı beslenme rutini benimsemek ve bu rutini zenginleştirmek adına tabağınıza daha fazla renk eklemek de yeni yıl kararı olarak daha uygulanabilir olacaktır. Ancak unutmayın herhangi bir diyet programını uygulamadan önce, doktora ve beslenme uzmanına danışın.

3. Spora başlayacağım yerine “hoşuma giden bir egzersiz yapacağım”

İster bütün gün masa başı çalışıyor olun isterseniz de hareket etmeye pek de istekli olmayın. Ancak belirlediğiniz yeni yıl kararı çoğu kişi gibi spora başlamak ise bu niyeti hoşuma giden bir egzersiz yapacağım olarak değiştirin. Pek çoğumuz sporu sadece fitness olarak görüyoruz. Spor salonunda yapılan egzersizlerden hoşlanmayanlardansanız bu kararınızı önümüzdeki sene de sürdüremeyecek olmanız muhtemel!

Ancak tek spor dalının fitness olmadığını unutmayın. Belki de hoşunuza giden bir egzersizi henüz denememiş olabilirsiniz. Bu sebeple yüzmeyi, tenisi, takım sporlarını, pilatesi ve çok daha fazlasını 2022’de denemeye çalışın.

Eğer hiçbirinden hoşlanmadıysanız öğle aranızı masa başında geçirmek yerine küçük bir gezintiye çıkın. Bu küçük alışkanlık bile yeni rutininizi kalıcı hale getirme şansınızı artırabilir. Hatta açık havada daha fazla zaman geçirmek, stres seviyenizin azalmasını ve modunuzun yükselmesini de sağlayacak, unutmayın.

4. Kendime daha fazla zaman ayıracağım yerine “öz bakımımı önemseyeceğim”

Kaotikleşen yaşamda, kendimize kaliteli zaman ayırmak ve kendimizle olan ilişkimizi geliştirmek oldukça zorlaşıyor. Bu sebeple birçoğumuzun yeni yıl kararlarında kendime daha fazla zaman ayıracağım cümlesi yer alıyor. Ancak bu cümlenin son derece ucunun açık olması ve kendimize zaman ayırmanın tam olarak ne olduğunu bilmiyor olmamız bu hedefi de sürdürülebilirlikten uzaklaştırıyor.

Wellness eğitmeni ve yazar Lalah Delia’nın da dediği gibi öz bakım, gücümüzü yeniden toplayabildiğimiz tüm pratiklerdir. Hepimizin kendine özgü bir öz bakım ritüeli olsa da bu kavram öncelikle kendimize saygı duymaktan ve sevmekten geçiyor.

Bu sebeple dinlenmek, doğada olmak, telefonun fişini çekmek, ekran süresini azaltmak sevdiğiniz biriyle bağlantı kurmak, hareket etmek, alanınızın enerjisini temizlemek ve cilt ve vücut bakımınıza önem vermek gibi öz bakım ritüelleri yeni yılda modunuzun yükselmesini ve üretkenliğinizin artmasını sağlayabilir.

5. Hobi edineceğim yerine “keyif aldığım bir hobiye başlayacağım”

Tıpkı kendime daha fazla zaman ayıracağım gibi ucu açık yeni yıl kararı olan hobi edinmenin de alanını daraltın. Eğer oldukça yoğun bir programa sahipseniz veya motivasyon eksikliği yüzünden, bir zamanlar sevilen hobilerinizi bıraktıysanız önümüzdeki sene devam etmek için oldukça ideal.

Zamanım yok diye düşünmeyin, sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi düşünün. Bu zamanı ekranı kaydırmak için kullanmak yerine seramik, fotoğrafçılık, aşçılık, takı tasarımı, ahşap boyama, resim ve örgü gibi sevebileceğiniz hobileri deneyin. Unutmayın araştırmalar, sevdiğiniz bir hobiye katılmanın daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor

6. Hiçbir şeyin beni üzmesine izin vermeyeceğim yerine “zihinsel sağlığımı korumaya yönelik pratikler yapacağım”

Hepimiz yeni bir yılın bizlere mutluluk ve huzur getirmesini diliyoruz. Ancak hayatın içerisinde yüzümüzü güldüren anlar olduğu gibi elimizde olmadan bizleri üzen olaylar da gerçekleşebiliyor. Bu sebeple hiçbir şeyin beni üzmesini vermeyeceğim cümlesi yerine anı yaşamaya çalışın. Duygularınızı olumlu ya da olumsuz bastırmayın.

Nefesinizi, yaşamı kutlayın. Edindiğiniz bu bilinçli farkındalık, olumsuz düşünceleri azaltarak yaşamdan duyduğunuz memnuniyetin artmasını sağlayabilir. Anda kalmanın yanı sıra zihinsel sağlığınızı korumak için olumlamaları tekrar edebilir, günde sadece 10 dakikanızı bile ayırarak meditasyon yapabilir ve olumlu düşünmeye çalışabilirsiniz.

7. Daha fazla kitap okuyacağım, film izleyeceğim yerine “kültürel gelişimime önem vereceğim”

2022’de gerçekleşmesini dilediğiniz niyetlerinizin arasına sadece fiziksel sağlığınızı optimize edecek hedefleri koymayın. Bütünsel sağlığınızı korumak için ruhunuzu besleyecek, üretkenliğinizi artırıp yaratıcı kimliğinizi ortaya çıkaracak kültürel aktivitelere de zaman ayırın.

Ancak daha fazla kitap okuyacağım veya film izleyeceğim demek yerine kendinize haftalık ve aylık hedefler koyun. Arkanıza dönüp bir ayda neler başardığınızı gördüğünüzde motivasyonunuzun da arttığını fark edeceksiniz.

Sadece streaming platformlarıyla vakit geçirmek yerine şehirdeki oyunları, operaları, konserleri ve sergileri takip edin. Kendinize bir arkadaş grubu edinmek ve kitap kulübü gibi eğlenceli kültürel aktiviteler içerisinde yer almak hevesinizin kalıcı olmasını sağlayabilir.

8. Bütün kararlarıma harfiyen uyacağım yerine “yeni yıl kararlarımı uygulamada daha istikrarlı olmayı deneyeceğim”

Yeni yıl kararı çoğu zaman sürdürülebilir olmayan niyetler yüzünden uygulanamıyor. Ancak unutmamak gerekiyor, hayat bir maraton değil bir yolculuk. Bu sebeple her zaman baştan başlayabilme şansımız var. Değişimin habercisi olan yeni yıla girerken hissedilen coşku ve heyecan zamanla yerini motivasyon düşüklüğüne bırakıyor olabilir. Hedefleriniz başarısız olduğunda ise öz saygınız zedelenebilir.

Başarısızlık ise her zaman vazgeçmeniz gerektiğine dair bir işaret değildir; hatta sınırlarınızı ve güçlü yönlerinizi öğrenmek için mükemmel bir fırsat bile olabilir. Bu sebeple 2022’de hedeflerinizi harfiyen uygulayacağınıza dair kendinize katı sözler vermek yerine kendinize nezaketle davranmayı ve şu cümleyi kurmayı deneyin: “Yeni yıl kararlarımı uygulamada daha istikrarlı olmayı deneyeceğim.”

Hayatı ve kararları siyah ya da beyaz olarak görmek yerine hedeflere değil sürece odaklanın; bu hedefinizin gerisinde kalsanız bile devam etmeniz için size güç verecektir. Bunun yanı sıra kendinize zaman vermeyi, şefkatli davranmayı ve başarısızlıklarınız kadar başarılarınıza da odaklanmayı ihmal etmeyin.



Miray Akın

1994 yılında Ankara'da doğan Miray, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Ardından Hacettepe Üniversitesinde Pazarlama üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. İnsan ve hayvan haklarına olan ilgisi, onun birçok sivil toplum örgütünde aktif bir şekilde rol almasını sağladı. Kendisini yazı yazarak ifade eden biri olarak sözlerini kaleme dökmeye tutkun...



BLOOM SHOP