RÖPORTAJ: BURCU ERBAŞ

Farkındalık yogası olarak da anılan Kundalini Yoga içimizdeki potansiyeli fark etmemiz ve dışarı çıkarmamız için yön gösteren güçlü bir yöntemdir. Kundalini Yoga nedir, faydaları nelerdir ve nasıl uygulanır sorularını Semin Yalman Yılmaz cevaplıyor.


Kundalini yoga nedir?

Kundalini yoga “farkındalık yogası” olarak bilinir. İçimizdeki potansiyeli fark etmemize ve açığa çıkarmamıza yardımcı olan kadim bir bilgelik, bir teknolojidir. Uygulamada dinamik, bilgi açısından engin ve deneyimlendiğinde güçlü bir yoga tekniğidir. Yoganın fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönlerini bir sistemde birleştirir. Hassasiyetle ve bilinçli bir şekilde asana, nefes, meditasyon, el pozisyonları yani mudra’lar, mantra’lar, vücut kilitleri ile omurga üzerinde çalışır.

Güvenli ve etkin bir şekilde beden, zihin ve ruhu dengeler. Yaklaşık 1000’in üzerinde kriyalardan yani özel olarak formüle edilmiş setler ve meditasyonlardan oluşur. Üzerinde çalışmaya ihtiyaç duyduğumuz konuların çözümüne yardımcı olur. Özellikle pandemi süresince sinir sistemini kuvvetlendirdiğine ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine tanıklık ettim. Kriyalardan bazıları çok yoğun ve fiziksel olarak zorlayıcı olabilir. Ancak yeni başlayanlar veya fizyolojik engelleri olanlar için daha hafif ama eşit derecede etkili egzersizler de vardır. 

Düzenli Kundalini yoga pratiği, kendinizi keşfetmenize, farkındalığınızın artmasına, kendiniz olmanıza, hayatınızın dönüşmesine ve hayatınızı açık bir kalple yaşamanıza yardımcı olur. Daha mutlu, sağlıklı, üretken, yaratıcı ve rahatlamış hissedersiniz.

Kundalini yogayı özellikle kimlerin yapmasını tavsiye edersiniz? 

Böyle bir sınıflama yapmak zor bence. Ancak her yaşa, her türlü bedene hitap ediyor. Örneğin benim 6-80 yaş aralığına Kundalini Yoga yaptırmışlığım var. Bir şekilde en çok desteğe ihtiyaç duyduğumuz anda karşımıza Kundalini Yoga çıkabiliyor. Yoga ve meditasyonun iç içe geçtiği bu harika teknik, bedeni, zihni ve ruhu ile bağlantıya geçmek isteyen herkese hitap ediyor.

Kundalini yoga zihinsel sağlığı, spiritüelliği, yaratıcılığı ve sezgileri nasıl besler? Nefes, mantra ve mudralar Kundalini yoganın içinde bu rolü mü üstlenir?

Maneviyatın amacı fiziksel olmayan ilahi gerçeklikle bilinçli bir bağlantı gerçekleştirebilmek ve geliştirmektir. Bunu gerçekleştirebilmek için her yolun kendine has teknolojileri vardır ve bunları pratik ederek zihni, bedeni ve duyguları sonsuz deneysel farkındalığına açarız. Bunu düşünerek, konuşarak ve entelektüel bir şekilde yapamayız. Bu deneyim nötr zihinle, kalpte gerçekleşme yoluyla ve bedendeki hisle gelir.

Guru Rattana 

İşte Kundalini yoga teknolojisi de buna hizmet eder. Kundalini Yoga zihinsel sağlığı meditasyonlarıyla besler. Mantra ile ya da mantrasız, nefesle bir çok meditasyonu vardır. Ben meditasyon yapamam diyen kişiye meditasyon deneyimi yaşattırır diyebilirim. Kundalini Yoga enerji bedeni üzerine çalışır. İkinci çakra ve su elementi ile çalıştığınızda yaratıcılığınıza faydası olacaktır. Sezgilerimiz için de 6. çakra yani hipofiz bezimiz üzerine çalışıyoruz. 

Çakralar omurga üzerinde olan enerji merkezlerimizdir ve hayatımızı, davranışlarımızı, ruh halimizi ve bilincimizi yönetirler. Çakra çark, disk, hareket halinde olan halka anlamındadır. Her çakranın kendi gücü, yeti ve yetenekleri vardır. Çakraların dengelenmesi ve hizalanması hayat boyu devam edecek kişisel bir süreçtir. Pratiğimizde ve deneyimizde kaldığımız sürece bunlarla olan ilişkimizde farkındalık yaşarız. 

Nefes, mantra ve mudralar bizim anda kalmamıza hizmet eder. Zihnimize odak noktaları verir.  Prana bizim yaşam gücümüzdür. Zihin nefesi takip eder. Zihni kontrol edebilmek için ise nefesi kontrol etmek gerekir.

Mantra ses yoluyla zihnin yaratıcı projeksiyonu. Man (zihin) ve Trang (projeksiyon dalgası) zihnin kalıplarını değiştiren formüllerdir, beynin kimyasını değiştirirler. Bir mantranın gücü sesin titreşimindedir. Mantrayı söylerken deneyimi zenginleştirebilecek 3 temel unsur vardır: mantranın ritmi, söylerken hangi çakradan yansıtıldığı ve telaffuzu. 

Mudralar enerji akışını ve beyne refleksleri kilitleyen, mühürleyen veya yönlendiren ellerin bir pozisyonudur. Elin her bölgesi farklı duygu ve davranışları temsil eden vücudun veya beynin belirli bir bölümüne bağlanır. Eller zihin-beden enerjimize giriş için klavye haline gelir. İşte bir Kriya’nın içinde bütün bu unsurlar vardır. O yüzden Kundalini Yoga güçlü bir teknolojidir.

Cinsel yaşamda da Kundalini yogayı pratik etmekten fayda sağlanabilir mi? 

Kundalini yoga cinsel enerjiyi dengeleyen bir yogadır. Sekse aşırı düşkünlük gösteren de sekse ilgisiz kalan da bu dengeyi yakalayabilir. 

Örneğin 2. Çakra için önerilen bir meditasyon var ve adı Kirtan Kriya. Özellikle adet düzenini dengeliyor ve zihinsel denge yaratıyor. Hiç ara vermeden 1000 gün boyunca 31 dakika deneyimlemiş birisi olarak bu meditasyonun faydasının çok olduğunu söyleyebilirim. Bu meditasyonun en büyük özelliği bilinçaltı temizliğine hizmet ediyor olması. Artık eski alışkanlıklarını bırakıp yerine yenisini koyabilmek için yer açıyorsun. Bu meditasyon tam da dönüşüm isteyen birine göre. İçten olan dönüşümün dışsal bir dönüşüme hizmet ediyor olacak.

O anda neye ihtiyacın varsa onu sana veriyor, zihnine ve hayatına dengeyi getiriyor. Senin en yakın arkadaşın oluyor. Bu meditasyonu yaparken bir süreçten geçiyor oluyorsun o yüzden en önemlisi bırakmaya istekli olman. Meditasyon süresince zihninden geçenleri durdurmuyor, onların geçmesine izin veriyorsun. Farklı duygular hissedebiliyor, onları hissetmeye izin veriyorsun. Biliyorsun ki bu bir döngü. Geliyor ve geçiyor.

Kirtan Kriya ile ilgili bir çok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu meditasyonun zihin, beden ve ruh üzerinde birçok faydası var:

  • Negatif alışkanlıkları ve bağımlılıkları bırakmaya yardımcı oluyor.
  • Duygularını dengelemene yardımcı oluyor.
  • Merkezinde kalmana yardımcı oluyor.
  • Kadınsal döngünü dengeliyor, adet düzensizliğin varsa onu düzene sokuyor.
  • Eski bir sevgiliyi hala düşünüyorsan ve bırakamadıysan onu bırakmana yardımcı oluyor.
  • Aura temizliği yapıyor.
  • Hipofiz ve epifiz bezlerini daha aktif hala getiriyor ve dengeliyor.
  • Panik atak yaşamış bir insanı duygusal anlamda dengeliyor.
  • Hafızayı geliştiriyor ve iyileştiriyor.
  • Telomeraz yani yaşlanmayı durduran enzimin artışını sağlıyor.

Meditasyon yapmaya yeni başladıysanız 11 dakikalık versiyonunu öneriyorum. Yeni başlayan biri için önemli olan, bu meditasyonu hiç ara vermeden 40 gün boyunca yapabilmek. Eminim koca bir gün içerisinde ayırabileceğiniz 11 dakikalık vaktiniz vardır. Günün hangi saati size en uygun ise o saat dilimini seçin. Hatta her gün aynı saat diliminde, aynı mekanda yaparsanız daha kolay disipline olabilirsiniz. Tabi eğer sürekli seyahat eden bir insansanız kendinize göre mekan ve saati belirleyebilirsiniz. Önemli bir nokta; bir gün ara verirseniz tekrardan başa, birinci güne geri dönüyorsunuz. Bu yüzden iç disiplin ve süreklilik önemli. Belki başlarda zihniniz size bırakmanız için oyunlar oynayacaktır, ancak kalbinizden gelen kuvvetli niyet sizin bu meditasyonu yapmanıza yardımcı olacaktır. Zaten gerçekten dönüşmeye niyet ettiyseniz bu meditasyonu yapmak zor olmayacaktır.

Unutmayın ki alışkanlıklar zihin, hormonal sistem ve sinir sistemi arasında gerçekleşen, bilinçaltı zincirleme reaksiyonlardır. Alışkanlıkları çok genç yaşta ediniriz. Bu şekilde uzun süreli, aralıksız yapılan meditasyonlar bu zinciri yeniden doğru şekilde dizmenize yardımcı olur. 

“Kundalini Yoga’daki bu önerilen meditasyonlar gerçekten işe yarıyorlar mı? Ya şimdi kim yapacak 40 gün bu meditasyonu?”. İşte burada bir iç disipline ihtiyaç var. Denemeden bilemezsiniz. Yoga esasında bize şunu hatırlatıyor; pratiğinde ol, farkında ol ve anda ol. Deneyimledikçe farkındalığımız artıyor ve içerden dışarıya bir dönüşüm başlıyor. 

Kundalini aydınlanması olarak bilinen fenomen nedir? Kundalini yoga bir spiritüel aydınlanmaya götürebilir mi? 

Kundalini insanın yaratıcı potansiyeli anlamına geliyor. Dışarıdan gelen bir enerji değil bu, içimizdeki enerji. Hepimizin kendi zamanlamasına ve içsel çalışmasına bağlı olarak zaman içinde, içimizdeki potansiyelimiz açığa çıkmaya başlıyor. Bizi engelleyen korkularımızla, endişelerimizle, kalıplarımızla yüzleşmeye ve farkındalık sahibi olmaya başlıyoruz.

Bu farkındalıkla şifalanıyor ve özgürleşiyoruz. Kundalini yoganın güçlü ve güvenli bir tekniği var. Öğretmen kendi kafasına göre bu enerjiyi aktive etmiyor. Verilen kriya ve meditasyonlar eşliğinde bu yogayı yapan kişi, kendi enerjisini aktive ediyor.

Kundalini enerjisinin yükselmesi kademeli olarak gerçekleşiyor. Bu yükselmeyi omurgada ısı veya sıvı akışı olarak veya parlak ışık görerek deneyimleyebiliriz. Bu deneyim hoş ve eforik bir histir.

Bu alanda derinleşmek isteyen kişilere önerebileceğiniz kitaplar var mı? 

Kundalini Yoga konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlere önerebileceğim kitaplar:

  • “Meditation as Medicine” Dharma Singh Khalsa, M.D. & Cameron Stauth.
  • “The 8 Human Talents” Gurmukh.
  • “Introduction to Kundalini Yoga, Vol 1” Guru Rattana.
  • “A Woman’s Book of Meditation” Hard Kaur Khalsa.

Semin Yalman Yılmaz, @kalpteyasamak ile Akyaka Yenice Vadi Doğal Yaşam Köyü’nde 9 – 12 Haziran arasında Kundalini yoga ve meditasyon kampı gerçekleşiyor. Detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz!



Semin Yaman Yılmaz

Son 13 yılı Kundalini ve Hatha eğitmenliği olmak üzere, 24 yıldır yoga/meditasyon pratiği yapmaktadır. Yolculuğunda insanın enerji bedeni, kadının dişi varlığı ve son yıllarda aldığı “Şefkatli Sorgulama” eğitimleri ve pratisyenlik ile travma alanına odaklanarak özgün metodsal bir açılım göstermiştir. Genel çalışma alanını “Kalpte Yaşamak” olarak tanımlayan Semin Yalman Yılmaz, insanları...



BLOOM SHOP