Cildimizde oluşan kızarıklıkların fazla güneşte kalmaktan kalıtsal yatkınlıklara, alerjik reaksiyonlardan roza hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına kadar birçok sebebi bulunuyor. Cildimizde oluşan kızarıklıklar, altında yatan nedenleri bilmediğimizde bizi endişelendirebiliyor ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor. Fakat kızarıklıkların sebeplerini anladıktan sonra tedavi etmek ve etkilerini hafifletmek için yardımcı olacak öneriler bulunabiliyor. Roza hastalığı ve cilt kızarıklıkları neden olur ve etkileri nasıl hafifletilir? Sizin için araştırdık!
Roza hastalığı nedir?
Roza hastalığı yetişkinlerde, özellikle 30-50 yaş aralığında oldukça sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Roza hastalığının, 30-60 yaş aralığındaki kadınlarda olma olasılığı diğerlerine göre üç kat daha fazlayken, erkeklerde ileri seviye roza hastalığı olma ihtimali daha yüksektir. Etkisini yüz bölgesinde gösterirken belirtilerini genellikle yanaklar ve burun bölgesinde göstermesiyle birlikte alın, çene, gözler, kirpik dipleri, kulaklar, boyun ve göğüs bölgesinde de gösterebilir.
Ciltte hafif bir kızarıklık ile başlayabilecek roza hastalığı, kızarıklığın artmasıyla birlikte zamanla akne benzeri bazen irinli ya da irinsiz olabilecek şişliklere, deride kalınlaşmaya, göz tahrişine, göz kapaklarında ve burunda şişliklere yol açabilir.
Semptomları nelerdir?
- Akne benzeri şişlikler.
- Burun, alın, çene ve kulak üzerinde derinin kalınlaşması.
- Ciltte geçici veya kalıcı hale gelmiş kızarıklıklar.
- Ciltte ödem ve şişkinlik oluşması.
- Cildin hassaslaşması, yanması ya da sızlaması.
- Ciltte kuruluk ve dökülme.
- Ciltte yağlanma ve pürüzlerin oluşması.
- Ciltte büyük gözeneklerin oluşması.
- Gözde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissedilmesi.
- Gözde kuruluk ve kaşıntı, tahriş.
- Işığa karşı hassasiyet hissedilmesi.
- Görmede azalma.
- Göz kapaklarında şişlik.
- Kılcal damarlarda belirginleşme.
- Kan damarlarında belirginleşme.
Cilt kızarıklıkları ve akneler ile roza hastalığı nasıl ayırt edilir?
- Sıcak bir duş ya da öfke vb. duygular sonrası cildinizin kızarması roza hastalığınızın olduğuna işaret etmez. Cildinizin bu tip durumlar sonrası kızarması normaldir. Ancak cildinizin sürekli kızardığını fark ederseniz bir dermatoloğa danışmanız iyi olacaktır.
- Cildinizde gördüğünüz kızarıklık son zamanlarda güneşe çıkmamanıza rağmen güneş yanığınız varmış gibi görünüyorsa, cildinizin normalden daha hassas ve duyarlı hale geldiğini hissediyorsanız akla roza hastalığı gelebilir. Semptomlar baş gösterdiğinde bir dermatoloğa danışmak faydalı olacaktır.
- Ciltte oluşan küçük kırmızı şişlikler yüzünüzde arada bir çıkan aknelere benzeyebilir. Ancak roza hastalığının sebep olduğu akneler belirgin bir siyah nokta ve beyaz noktanın birleşimini içerirken yanma ve batma hissi de yaratır. Şişliklerde böyle bir görünüm var mı diye kontrol etmek, akneyle ayrım yapmanızı sağlayacaktır.
Roza hastalığına tam olarak neyin sebep olduğu bilinmese de hastalığın oluşmasında genetik özellikler, doğuştan gelen çok aktif bir bağışıklık sistemine sahip olmak, bağırsak ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, kan damarı sorunları, çevresel faktörler gibi durumların etkili olabileceği söyleniyor.
Tetikleyici faktörler:
- Kırmızı şarap ve diğer alkoller.
- Kafein ve sıcak içecekler.
- Baharatlı yiyecekler.
- Aşırı sıcak ya da rüzgarlı hava.
- Sıcak banyo.
- Kan damarlarını genişleten bazı tansiyon ilaçları.
- Bazı kozmetik cilt, saç bakım ürünleri.
- Stres, kaygı, öfke gibi hisler.
- Koşu gibi aerobik egzersizler.
Roza hastalığını hafifletebilecek öneriler:
Roza hastalığının tedavisinde kullanılan tıbbi ilaçlar ve yöntemler bulunuyor. Tabii bu ilaçlara ve tedavi sürecine başlamak için doktora danışmanız gerekiyor.
Tıbbi tedaviler dışında rozayı hafifletecek doğal yöntemler de bulunuyor:
Belirli besinleri beslenme rutinlerinize ekleyebilir, besin takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Akdeniz diyeti türü bir beslenmenin roza hastalığında yardımcı olduğu öne sürülüyor. Henüz netlik kazanmamış olsa da bazı besinler ve besin takviyeleri rozayı hafifletmek için etkili olabiliyor:
- Lif açısından zengin besinler.
- Bağırsak mikrobiyomunu dengeleyen besinler.
- Omega – 3 yağlı asitler.
- Çinko ve sülfat.
- Prebiyotikler ve probiyotikler.
Size iyi gelen, gelmeyen besinleri bulabilmek için vücudunuzu ve vücudunuzun verdiği reaksiyonları gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Günlük bir yiyecek ve semptom günlüğü tutabilir, yediklerinizin ve içtiklerinizin sonrasında oluşan değişiklikleri not edebilirsiniz. Böylece notlarınızdan yaptığınız çıkarımlar sonrası beslenme rutininizi, eklemeler ve çıkarmalar yaparak şekillendirebilirsiniz.
- Ciltteki kızarıklıkları ve tahrişi önlemek için SPF 30 veya daha yüksek olan mineral bazlı bir güneş kremi kullanabilirsiniz. Güneş koruyucular, roza eğilimli ciltlerin tahriş olmasını önlüyor.
- Cilt, saç bakım rutinlerinizde nazik cilt bakım ürünleri kullanmaya özen göstermeniz iyi olacaktır. Alkol, koku, cadı fındığı gibi sert bileşenler içeren cilt temizleyicileri ve kremleri kullanmamaya dikkat edebilirsiniz. Yüzünüzü temizledikten sonra cildinizi temiz ve yumuşak bir bezle nazikçe kurulayın. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda faydasını daha da göreceğiniz bir nemlendirici kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Yüzünüze uygulayabileceğiniz masaj tekniklerini inceleyin. Cildinizi dairesel hareketlerle nazikçe ovabileceğiniz masajları cilt bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Düzenli bir cilt bakımı rutinine sahip olmak aynı zamanda size ruhsal olarak da iyi gelecektir.
- Göz bakımınızı ihmal etmeyin. Göz kapaklarınızı temiz tutmaya dikkat edin. Bunun için bir göz kapağı temizleyici kullanabilir ya da günde birkaç kez gözlerinize ılık kompres uygulayabilirsiniz.
- Hislerinizi önemseyin. Cilt problemlerinin aslında mental sağlık ve psikolojik durumumuzla da yakından ilgisi var. İyi hissetmediğiniz ya da sizi rahatsız eden konuları paylaşmaya özen gösterin. Ya da terapi gibi bir sürece başlama konusunu gözden geçirebilirsiniz.
- Lazer ve ışık tedavileri rozayı hafifleten ve tedavisini sağlayan yöntemler arasında bulunuyor. Kan damarlarında oluşan görünürlükleri azaltmak için -tabii ki dermatologlar tarafından önerilen ve yapılan- yoğun ışık atımlı lazer tedavileri yardımcı oluyor.