Beklenmedik gelişmelerin yılı olarak tarihe kazınan 2020, hayata bakış açımızdan, önceliklerimiz ve yaşam şeklimize kadar pek çok konuya yepyeni bir perspektiften bakmamızı sağladı. Bu değişimler yepyeni ihtiyaçlar doğurdu ve bu ihtiyaçların yansımaları da kendilerini 2021 Wellness Trendleri üzerinde gösterdi.

Doğru bildiğimiz şeyleri unuttuğumuz ve yabancı olduğumuz bir hayata merhaba dediğimiz pandemi yılı 2020’yi geride bırakırken akıllarda tek bir soru var: 2021’de bizleri neler bekliyor?

Wellness dünyasının önemli temsilcileri arasında yer alan MindBodyGreen ve Well+Good platformlarının hazırladığı 2021 Wellness Trendleri Raporu’ndan yola çıkarak sizlere bir seçki oluşturduk. İşte 2021 Wellness Trendleri!

Güzellik

2020, maske sivilcesi ve el kuruluğu gibi konuların gündeme geldiği ve güzellik endüstrisinin de bu yeni problemlere hızlı ve etkili çözümler ürettiği bir sene oldu. Önceki yıllarda cevapsız kalan ulaşılabilirlik, sürdürülebilirlik ve çeşitlilik konularının da ön plana çıktığı ve güzelliğin bir lüks değil, evrensel bir konsept olduğu anlaşıldı. Herkesin eşit şartlarda erişebildiği ve var olabildiği bir güzellik sektörü doğdu.

1. Toplum ve çevre bilinci yüksek güzellik endüstrisi

Black Lives Matter hareketi ile tekrardan gündeme gelen sistemik ırkçılığa birçok sektör gibi güzellik endüstrisi de karşılık verdi. Azınlıkları hedef alan markalar, müşterinin cilt ve saç özelliklerine göre hazırlanmış ürünler ve sosyal açıdan sorumluluk alan markalar giderek daha çok tercih ediliyor. Siyahi toplukların sahip olduğu küçük işletmeler güzellik sektörü devleri tarafından desteklenmeye, sahiplenmeye ve geliştirilmeye başlıyor.

Plastik atık kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olan güzellik sektörü giderek artan çevresel bilinçle beraber plastik kullanımından uzaklaşıyor. Sektör, plastiksiz banyo rutini, sıfır atık bakımı, susuz güzellik gibi köklü değişimlerle uyum sağlarken, ileri teknolojiler sayesinde güzellik ritüelleri önemi ve kalitesinden hiçbir şey kaybetmiyor.

İlginizi çekebilir: 7 Adımda Çevre Dostu Güzellik Rutini

2. Nicelik yerine niteliğin ön plana çıktığı bakım rutinleri

Pandemi ile basitleşen yaşamlar minimum ürünle maksimum iş yapabilen güzellik ürünlerinin doğumuna sebep oldu. Etkinliği yüksek ürünler, kaliteli içerikler ve akıllı teknolojiler ön plana çıkıyor. Bu durum petrol türevi içerik, paket ve ürünlerin kullanımını azaltarak çevreyi de koruyor.

İnsanlar yüzlerine ne sürdükleri konusunda giderek daha bilinçli davranırken, ürünlerin niceliği değil, niteliği önem kazanıyor. Cilt bakımı araştırmalarının odağı, cildin ilk bariyeri olan cilt mikrobiyotası ve bu mikrobiyotanın cilt problemleri ile bağlantısı oluyor. Güzellik uzmanı ve dermatolog gibi profesyonellerin çıkardığı markaların yanı sıra, cilt mikrobiyotasını destekleyen pre-pro-postbiyotik içeren cilt bakım ürünleri popülerleşiyor.

3. Pandeminin yarattığı sorunlara cevap veren ürünler

Pandemi ile hayatımıza giren bakım ürünleri ve ihtiyaçlar, 2021 wellness trendleri üzerinde de etkili oldu. El dezenfektanı, sabunu ve krem gibi ürünlerin geliştirilmesi ve maske kullanımına bağlı cilt problemleri, güzellik endüstrisinin odağında yer alıyor. Sürekli yıkama ve dezenfektanın sık kullanımı ile zarar gören cilt mikrobiyotasını koruyan yenilikçi ürünler hayatımıza giriyor.

Günün büyük bir kısmının TV ve bilgisayar gibi mavi ışık yayan ekranların önünde geçmesi, bu ışıkların verdiği zararı geriye çevirebilecek ileri teknoloji ürünlerin yaygınlaşmasına neden oldu. Kısıtlamalar ve karantinalarla evlere taşınan kişisel bakım ve güzellik rutini, 2021 yılında da profesyonelleşen kişisel bakım setleri ile evlerde olmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Koronavirüsü Salgınında El Bakımı Nasıl Olmalı?

Öz Bakım

2020 yılının getirdiği karantinalar, sosyal mesafe ve kısıtlamalar insan ilişkileri, kişisel gelişim ve öz bakım konularına bakış açımızı kökten değiştirdi. Öz bakımın sadece güzellik ürünleri almak ve kendine zaman ayırmak anlamına gelmediğinin anlaşıldığı bu zorlu senede, artan yalnızlık, depresyon ve psikolojik problemler öz bakıma karşı tutumu değiştirdi. Daha önceden kişisel olarak algılanan öz bakımın aslında toplumun bütününde yaşandığı anlaşıldı.

1. Dijital yardımlaşma

Pandemi dönemi toplum olarak iyileşmenin, kişisel iyileşmeye kıyasla çok daha etkili ve dönüştürücü olduğunu gösterdi. Dijital olarak gerçekleştirilen sosyal yardımlaşma etkinlikleri kolay erişilebilirliği sayesinde birçok kişiye ihtiyaç duyduğu yardımı ve desteği sağladı.

Bu değişimin mimarı Zoom gibi video konferans platformları oldu. Fiziksel olarak buluşmanın verebileceği gerginlik veya çekinceler dijital platformlar sayesinde ortadan kayboldu. Bu durum pandemi sonrasında da dijital etkinliklerin varlığını sürdürmesine neden oluyor.

Pandeminin şiddetlendirdiği zihinsel problemler, daha büyük bir rahatlıkla, geniş topluluklarca konuşulmaya başlandı. Psikolojik sağlık ön plana çıkarken “Zihin Fitness”ı gibi kavramları da oluşturdu. Bedenler kadar zihinlerin de çalıştırıldığı, özgüvenin, mutluluk ve şefkat hissinin oluşturulduğu mental egzersizler meditasyon kadar yaygınlaşıyor ve günlük rutinlere dahil olmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Sosyal İzolasyon Günlerinde “Bizi Uzaktan Sevmek”

2. Cinsel zevk de öz bakıma dahil

Evlerde geçirilen sürenin artması gündeme bir öz bakım yöntemi olarak cinsel zevki getirdi. Mastürbasyon yapmanın bir tür öz bakım formu olarak kabul edilmeye başlandığı bu dönem, 2021 wellness trendleri arasında, zevk odaklı ürünlerin ve ritüellerin artmasıyla çıkıyor. Bunun yanı sıra cinsel terapi, menopoz dönemi ve yenilikçi doğum kontrol yöntemleri gibi konular gündeme geliyor. Cinsel eğitimler sayesinde tabulaştırılmış olan cinsellik kavramında farkındalık, erişim ve bilinç artıyor.

3. Konfor ön planda

Pandemi ile gelen en belirgin değişimlerden birisi de giyim tarzında oldu. Evlerde geçirilen zaman, rahatlığı ve konforu ön plana çıkardı. Eşofman ve tayt gibi hareket özgürlüğü sağlayan kıyafetlerin, kaşmir ve pamuk gibi yumuşak dokularla beraber ön plana çıkmasına neden oldu.

İyi hissettiren ve iyi görünen kıyafetlerin beraber var olduğu moda trendleri, 2021 wellness trendleri arasında da kendine yer buluyor. Spor kıyafeti, pijama ve iç çamaşır sektörünün büyüdüğü, lüks modanın bu yönde evrildiği ve ev kıyafetlerinin dışarıda da giyilmeye başlandığı bir sene oldu. Konfor arayışında, geri-ileri dönüştürülmüş ve çevre dostu kumaşlara daha çok yer verilmesiyle moda, sürdürülebilir hale getiriliyor.

Çevre

Pandeminin ilk günlerinde dünya çapında uygulanan karantinalar, hava ulaşımı kısıtlamaları ve düşen üretim seviyeleri karbon salınımlarını büyük oranda düşürerek, havanın temizlenmesini, ışık kirliliğinin azalmasını ve doğanın tekrardan canlanmasını sağladı. Bu durum herkese, doğanın gerekli adımlar atılırsa kendini toparlama gücü olduğunu kanıtladı.

1. Mikrobiyomların gücü

2021 senesinde rejeneratif tarımın yapı taşlarından birisi olan toprak mikrobiyotasının, insan ve doğa sağlığındaki önemi gündeme geliyor. Toprak mikrobiyotasını iyileştirmek ve zenginleştirmek adına yeni teknolojiler ve organik tarım biraraya geliyor. Sağlıklı ve verimli toprağın havadaki karbondioksiti yerin altında hapsetme gücü, iklim krizi ile karşı karşıya olunan bu dönemde rejeneratif tarımın büyümesini sağlıyor.

Toprakta olduğu kadar ormanları da saran zengin mikrobiyotaların insan sağlığına pozitif etkileri araştırılmaya devam ediyor. Orman banyosu terapileri, anksiyeteyi azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için kullanılmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Doğayla Yeniden Kurulan Bağ: Orman Banyosu

2. Öz bakım rutini olarak doğayla temas

Pandeminin gerektirdiği sosyal mesafe kurallarına uyulan etkinliklerin en başında; doğa ile iç içe yapılan piknik, yürüyüş ve bisiklete binme gibi aktiviteler geliyor. Bu tarz aktivitelerin zihin ve beden sağlığına olumlu etkisi doğaya kaçış akımının yaygınlaşmasını sağlıyor.

3. İleri dönüştürülmüş gıda ürünleri ve bitkisel bazlı beslenme

Geçmişte hiç düşünmeden çöpe atılan yiyecek ve paketlerin yeniden sisteme kazandırıldığı ileri dönüştürülmüş gıda sektörü, 2021 yılında gündeme geliyor. Üretim fazlası olan veya çirkin göründüğü için satılamayan meyve ve sebzelerin, besinlerin yenmeyen kemik, deri, sap, kök gibi kısımlarının ileri teknolojilerle cips, atıştırmalık, süper gıda gibi besinlere dönüştüğü yeni nesil üretim sektörü yeni yatırımlarla ve teknolojilerle gelişiyor.

Aynı zamanda vegan ve bitkisel bazlı beslenme stillerinin giderek daha yaygınlaşması bekleniyor.

İlginizi çekebilir: Mutfakta Sıfır Atık

4. Konserve balığın yükselişi

Sürdürülebilir yöntemlerle, sezonunda avlanan sardalya, ançüez ve midye gibi küçük deniz canlılarının konserve halinde tüketimi çevreye çok daha az zarar verdiği için yükselişe geçiyor. Okyanuslar üzerindeki balıkçılık yükünü ve nesli tehlikede olan büyük balıkların tüketimini yüksek oranda azaltan, besin değerleri yüksek konserve balıklar, yeni nesil markalar sayesinde daha lezzetli, taze, ulaşılabilir ve pratik oluyor.

İlginizi çekebilir: “Panik Alışverişi” Değil Akıllı Alışveriş Yapmanın Adımları

5. Ekonomide çeşitlilikle gelen çevresel hareketler

2021 yılında ekonominin daha kapsayıcı, çeşitli ve eşitlikçi olması ile beraber toplum kadar doğa da canlanıyor. Bireysellikten uzaklaşan, toplumsal dayanışma ve beraberliğe doğru ilerleyen yaşam biçimleri çevresel hareketi ve farkındalığı da canlı tutuyor. Ekonomide çeşitlilik ve dayanışma gezegeni de iyileştiriyor.

Spor

Pandemiyle beraber evlerde geçirilen uzun süreler, bedensel ve zihinsel anlamda herkesi zorlarken, yaşam alanı olan evlerde bütünsel anlamda rahatlamak ve dengede kalmak için pek çok yeni pratik gündeme geldi. Yapılan açıklamaya göre, 2020 senesinde YouTube’da “home workout” anahtar kelimesi ile yapılana aramalarda yüzde 515, spor aletleri satışında ise yüzde 600 artış görüldü. Kapanan spor salonları da çok sevilen grup ve PT derslerini Zoom ve benzeri dijital platformlara taşıdı, hatta üyelik satışlarına, çok daha uygun ücretlerle dijital programları da ekledi.

1. Evinin salonunda grup dersleri

Portatif kardiyo aletleri, çok amaçlı ağırlıklar ve en sevdikleri spor derslerinin dijital versiyonlarıyla, günlük spor ihtiyaçlarını evlerinde karşılayan spor tutkunları, global pandemiden korunmanın yanı sıra pek çok avantaja da bu şekilde sahip oldu.

Daha düşük ücretli üyelikleri ve hatta ücretsiz versiyonlarıyla markete sunulan dijital dersler; zaman tasarrufu ve kişilerin sosyal fobiler yaşamadan sağlıklı bir hayata adım atmasını sağlıyor.

Spor aletleri ve sağlıklı yaşam konusunda adını duyurmuş pek çok marka da markette beliren bu ihtiyaca yepyeni ve yüksek teknoloji ürünlerle cevap veriyor. Giyilebilir teknoloji adı altında; nabız, kan basıncı, stres, oksijen, sıcaklık, insülin seviyesi ve daha pek çok değişkeni ölçen teknolojik aletlerden, saklama kolaylığı sağlayan, profesyonel ve internete bağlanabilen kardiyo cihazlarına kadar, yepyeni ürünler markette kendine yer buluyor.

İlginizi çekebilir: Dijital Sağlık Platformu’ndan Yeni Bir Hizmet ”Online Spor”

2. Açık havada bedensel hareket

Global pandemi nedeniyle evlerde daha fazla zaman geçirmeye başlandı ve hatta dışarıda olmak bir lüks halini aldı. Dünya çapında bilinen ve sevilen fitness programları, grup dersi yapmak isteyenler için açık havada, sosyal mesafeyi gözeterek grup dersleri planladı. Koşu bantları, kardiyo bisikletleri ve matlar da açık havada yerlerini aldı!

2021 senesinde de pandemiden bağımsız olarak hayatımızda kalmaya devam edecek olan açık hava spor derslerinin kayıtları da şimdiden doluyor! Açık havada spor yapma deneyimi şehirli sporseverlerin yeni tutkusu haline dönüşürken, spor salonları sevilen programlarını şehirde açık havaya taşıyabilmek için park ve bahçe arayışına giriyor.

3. Hayatta kalmak için spor

Uzun yıllardır yükselen nabız ve artan adrenalin anlamına gelen spor saatleri artık yepyeni bir anlama sahip: Hayatta kalmak! Zorlayıcı pandemi döneminde, zihinsel ve bedensel ihtiyaçların farklı şekillerde ortaya çıkması sonucunda spor, kalori yakmak ve fit olmaktan ziyade, beden ve ruh için rahatlama amacına kavuştu.

Duygusal ihtiyaçlara cevap vermek için bir araç halini alan bedensel hareket “yalnızlık için yoga” ve “zihinsel rahatlama için streching” gibi isimlerle karşımıza çıkmaya başladı.

Restorative yoga, meditasyon ve zihni rahatlatan esneme hareketlerinden oluşan spor dersleri, 2021 senesinde de rağbet görmeye devam ediyor. Yürüyüş meditasyonu, uyku yogası ve mindful esneme gibi içerikler, spor salonlarının ders programlarında kalıcı olarak yerini almaya hazırlanıyor.

İlginizi çekebilir: Strese Karşı 15 Dakikalık Yoga Akışı

Sağlık

Fiziksel sağlık önemini korurken, zihinsel ve duygusal sağlığın da en az onun kadar önemli olduğu anlaşıldı. İyi ve sağlıklı olma halinin yalnızca bütüncül bir yaklaşımla mümkün olabileceğinin anlaşılması, sağlık konusunu ulaşılabilir, kişiselleştirilmiş ve bütüncül bir kimliğe bürüdü. Bu bakış açısıyla yeni bir içerik ve format kazanan profesyonel sağlık desteği de iyi olma halini herkes için mümkün kıldı.

1. Duygusal ve zihinsel ihtiyaçlara sınır tanımayan destek  

Covid-19’un yarattığı pandemi, 2020 yanında baş etmek zorunda kaldığımız global anlamda etki gösteren tek sağlık sorunu değildi. İzolasyon, yalnızlaşma ve belirsizlik ile ortaya çıkan zihinsel ve duygusal sağlığının çöküşü, sessiz pandemi olarak adlandırıldı. Stres, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel hastalıkların artması ile profesyonel yardıma olan ihtiyaç arttı. Sonuç olarak da terapiler çok daha kolay ve ulaşılabilir bir hal aldı.

Duygusal ve zihinsel kasları güçlendirmeye yönelik dirayeti arttıran pratikler, online ortamlarda devam eden dersler ve telefon uygulamalarıyla günlük hayata adapte oluyor.

Buna ek olarak profesyonel yardım, dijital mecralarda sürdürülebilen ulaşılabilir bir formata bürünüyor. Video seanslar, ayrıca online ve mesaj üzerinden yapılan profesyonel terapiler 2021 wellness trendleri arasında en çok talep gören yeniliklerden biri olarak yerini alıyor.

İlginizi çekebilir: Evinizden Çıkmadan Katılabileceğiniz 5 Online Kurs

2. Psikedelik terapi ile zihinsel sağlığın yeni çağı

Son yıllarda adını psikolojik terapilerle yeniden duyurmaya başlamış olan psikedelik maddeler, pandeminin insanlarda yarattığı zihinsel yıpranmayı tedavi etmek için kullanılmaya başlandı.

Bilimsel verilerle, depresyon ve benzeri zihinsel rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmış olan psikedelik terapiler, uzman kişilerle, güvenli ortamlarda ve kontrollü dozlarda uygulanarak tedavi süreçlerinin bir parçası halini alıyor.

Sadece doğada bulunan psilosibin gibi doğal maddeler değil, MDMA gibi laboratuvar maddeleri de Batı tıbbında kendine yer bulmaya başlıyor. Grup halinde ve bireysel olarak sunulan bu terapiler, bireylerin yeni gerçeklikler ve bakış açıları geliştirmesi konusunda oldukça etkili oluyor.

Sonuç olarak da yıllardır kötü şöhretleriyle tanınan bu maddelerin terapi amaçlı kullanımı konusunda yeni regülasyonlar gündeme geliyor.

İlginzii çekebilir: Psikedelik Wellness: Tabular Yıkılıyor

3. Metabolik sağlığın yükselişi

Metabolizma sağlığının, sağlıklı vücut fonksiyonları, güçlü bağışıklık sistemi ve dengeli duygu durumu konusundaki etkilerinin ortaya çıkmasıyla önemi arttı. Pandemiye karşı bağışıklığı güçlendirmek her ne kadar önemli ve öncelikli olsa da pandemiden sonra devam edecek olan “normal hayat” için metabolizma sağlığını etkileyen faktörler ve bunları iyileştirmenin yolları konusunda uzmanlar kolları sıvadı.

2021 yılı için, beslenme, yaşam tarzı, düşünce yapısı ve bedensel aktivite gibi sağlık üzerinde etkili olan konularda araştırmalar yapılıyor ve “sağlıklı” olabilme şartları kağıt üzerinde güncelleniyor.

Beden ölçülerinden, tüketilmesi gereken kalori miktarlarına ve uyku düzenine kadar genel geçer doğrular bütüncül bir bakış açısıyla yeniden inceleniyor.

4. Cilt mikrobiyomunun fonksiyonel anlamı

Uzun zamandır yoğun olarak güzellikle ilişkilendirilen cilt, sağlık konusundaki önemiyle ve bariyer göreviyle gündeme geldi. Bütünsel sağlık için cilt mikrobiyotasına gereken bakımın verilmesi; nemlendirici kullanımından, ölü derilerin bedenden gerekli miktarlarda uzaklaştırılması konularına kadar pek çok detayı kapsıyor.

Şehir hayatının, hijyen malzemelerinin ve kozmetik ürünlerinin cilt sağlığı üzerindeki etkileri ve hastalıklara yol açma potansiyelleri de bu başlık altında inceleniyor. Kozmetik markalarıysa, yeni teknolojileri kullanarak cilt mikrobiyomuna saygılı ve temiz içerikler geliştiriyor.

İlginizi çekebilir: Akne, Egzama ve Yaşlanmanın Nedeni Cilt Mikrobiyotası Mı?

Beslenme

Pandemiyle beraber, evlerin mutfaklarında daha fazla zaman harcanmaya başlandı. Bu süreçte sağlıklı tarifler, gıdaların besin değerleri, mutfakta sürdürülebilirlik ve bütünsel sağlığa yönelik beslenme ön plana çıktı. 2021 senesi ise beslenme konusundaki bu bilinçlenme ve gelişimin, beden ve çevrenin ihtiyaçlarına uyumlandığı yıl oluyor. Çevreye duyarlı, sağlıklı, sürdürülebilir ve ucuz gıda, beslenme konusunun merkezine yerleşiyor.

1. Yeniden yükselen yemek kitleri

Seneler önce televizyon yemeği olarak ortaya çıkan fakat sağlıksız içerikleri nedeniyle eleştirilen yemek kitleri, güncel ve sağlıklı versiyonlarıyla yemek pazarında yeniden boy gösterdi.

Kendi yemeklerini pişirmek isteyen fakat modern hayattan zaman bulamayan günümüz yetişkinleri, bu hızlı ve sağlıklı yemek pişirme alternatifine oldukça sıcak bakıyor. Önceden hazırlanmış ölçülü ve taze malzemeleri ile pişirme kolaylığı sağlayan bu paket gıdalar, kısa süre içinde sağlıklı ve besleyici bir öğün vadediyor.

İlginizi çekebilir:Yemek Yapmaktan Sıkılanlara 5 Pratik Tarif Önerisi

2. Süper besine dönüşen maden suları

Dünya çapında popülerleşmeye başlayan maden suları; mineral, vitamin, adaptojen ve probiyotik içeriklerle desteklenerek birer süper gıda haline geldi. Enerji, bağışıklık, odak ve stres konularında olumlu etkiler yaratmaları için tasarlanan besleyici içerikleriyle yeni nesil maden suları, şekerli sodalar ve gazozlara sağlıklı bir alternatif oluyor.

İlginizi çekebilir: Enerji ve Ruh Durumuna İyi Gelen 8 Süper Gıda

3. Kilerlere gurme dokunuş

Günlük olarak kullanılan gıdaların yepyeni aromalarla desteklenmesi ve evlerin mutfağına gurme bir dokunuş gelmesi 2021 wellness trendleri arasında yerini alıyor.

İdeal oranlarda karıştırılmış zeytinyağ ve sirke, baharatlı tuzlar, soslu konserve gıdalar, vegan proteinli çorbalar ve güncellenmiş benzer kiler gıdaları, evde yemek yapmak isteyenlerin yeni tercihi oluyor. Raf ömrü uzun oldukça uzun olan ve lezzet yönünden de tam puan alan bu gıdalar mutfakların yeni gözdeleri oluyor.





BLOOM SHOP